Hopp til innhold

Dragking

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dragking er en kvinne som leker med det mannlige kjønnsuttrykket på en scene eller for å vekke oppmerksomhet. Bildet viser All The Kings Men, en dragking-gruppe fra Boston i USA.
Musikktrykk av en populær sang framført av den engelske kvinnelige artisten Hetty King (egentlig Winifred Emms, 1883-1972) som opptrådte som mannlig imitator i varieté- og vaudeville-forestillinger gjennom 70 år.

Dragking eller drag king (engelsk for «dragkonge»), forkortet DK, er en kvinnelig underholdningsartist som kler seg ut og opptrer som mann i dragshow. Kvinnen kan også leke med mannlige kjønnsuttrykk for å vekke oppmerksomhet.

Både dragkings og dragqueens er ofte tilknyttet LHBT-kulturen, det vil si miljøer preget av lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. DK defineres der gjerne som en adferd, ikke en identitet.

Før og nå

[rediger | rediger kilde]

Seint på 1800-tallet og tidlig på 1900-tallet var det flere kvinnelige dragkings som ble berømte stjerner i varieté- og vaudeville-forestillinger i music halls i Storbritannia. Britisk pantomime beholdt også tradisjonen med å la kvinner spille mannlige roller.

Fra midten av 1990-tallet har enkelte dragkings fått nesten samme status som dragqueens, en type dragartister som har en lengre og mer omfattende tradisjon i LHBT- og populærkulturen.

Rollefigurene som dragkongene framstiller, har gjerne karikert maskuline kjennetegn og representerer stereotype mannsroller, for eksempel kroppsarbeidere, menn i dress eller rap-artister. Artistene kan også imitere berømte mannlige artister, for eksempel Elvis Presley og Michael Jackson. Vanligvis inneholder scenenumrene dans og sang, enten utført med egen stemme eller som lipsync til playback, det vil si forhåndsinnspilt lyd med musikk og stemmer.

Den norske dokumentarfilmen Jenter med baller fra 2010 handler om den norske dragking-gruppa «daKings».

Ordbakgrunn

[rediger | rediger kilde]

Det engelske ordet drag kan betegne det å kle seg ut i klær beregnet for det det motsatte kjønn, gjerne på en overdreven måte. Det språklige opphavet er usikkert. Én teori går ut på at drag er et slangord som oppstod i teaterlivet på 1870-tallet og nærmest betyr «(utkledt i kjole med langt) slep». Ordet ble på 1800-tallet også brukt om transvestitter.

Drag kan også være dannet fra et persisk ord for «slave», som i en fransk variant i USA skal ha vært kallenavn for «en huslig tøffelhelt i kvinneklær». Betegnelsen drag king skal første gang ha stått på trykk i 1972.

  • Dragshow, underholdningsform og -forestilling der artister kler seg ut som det motsatte kjønn
  • Dragqueen, mannlig artist som kler seg ut og opptrer som en karikert feminin kvinnefigur
  • Crossdressing, engelsk betegnelse for det å kle seg ut som det motsatte kjønnet
  • Transvestisme, trangen til å kle seg og agere som det motsatte kjønn
  • Transmann, transperson som ved fødselen anses som jente,men seinere identifiserer seg som en mann

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]