Dræggens Buekorps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Buekorps
Dræggens Buekorps.jpg
Dræggens Buekorps
24. mars 1856
Dræggens Drilltropp
Dræggens 2006
Dræggechefen 2006
Tablå av Dræggens stiftelse oppført 2006

Dræggens Buekorps er et av bergens buekorps (guttekorps) stiftet 24. mars 1856, men feirer sin stiftelsesdag 13. mai.

Buekorpset er et lørdagskorps, som betyr at det var et buekorps for de bedrestilte og at de har alltid hatt eksersis på lørdager.

Dræggens regnes som det eldste korpset som sikkert kan datere sin stiftelsesdag. De kan datere stiftelsesdagen til 1856 fordi det finnes arkivmateriale. Stifterne var tre gutter på 11–12, Christian Joachim Mohn, Klaus Hanssen og August Gran.

Strøk[rediger | rediger kilde]

Deres opprinnelige strøk har vært Dreggen, Øvregaten, Nye Sandviksvei og opp mot Stølen.

Dræggens ekserserer på paradeplassen på Bergenhus festning. De eier et hus i Dreggen og disponerer en hytte på Jordalsfjellet. De samarbeider med Nygaards Bataljon og Nordnæs Bataillon.

Dræggens fane[rediger | rediger kilde]

Dræggens fikk sin første fane 18. juli 1856, og den var malt av H. Mohn. Motivet med en bue, et sverd og kogger har siden fulgt korpset. Denne fanen ble brukt til 1860 da buekorpset fikk en ny med valgspråket «Enighet gjør sterk» som fortsatt står på fanene. De første fanene var hvite og den første røde ble tatt ibruk 13. mai 1886.

Bortsett fra en periode på 1800-tallet har buekorpset bare brukt buer. Fargene er rødt og hvitt.

Hvem er eldst[rediger | rediger kilde]

I 1928 fant Skutevikens Buekorps en fane datert 8. juni 1853 slik at Dræggen i så fall blir den nest eldste buekorpset. Imidlertid er det tvil om denne datoen kan ha blitt påført på et senere tidspunkt da andre buekorpsfaner fra samme tidsperiode ikke har påført noen datering. Da det ikke finnes noe arkivmateriale om stiftelsen av Skutevikens, er det umulig å fastslå sikkert hvem av dem som er eldst. Det kan også ha eksistert forløpere for buekorps som har forsvunnet.

Sitat Før jeg i 1889 skrev min bok «Guttekorpsene i Bergen» hadde ikke guttene i noget Bergensguttekorps heller ikke eldre folk, nogen innterresse for alderen eller stiftelsesår for sine guttekorps. Dræggens var så heldig å ha greie på sitt stiftelsesår da det allerede fra sitt første år hadde sin historieskriver. I 1889 kunde jeg trods megen nøie undersøkelser ikke finde nogen andre guttekorps hvis medlemmer eller gamlekarer hadde greie på eller intresserte seg for stiftelsesåret for sitt korps. Jeg traff alldrig på guttekorpshistorisk intresserte folk Men da jeg i «Guttekorpsene i Bergen» la særlig vegt på dette med stiftelsesåret, da begynte guttene litt efter litt å intressere seg for dette spørsmålSitat
– Kristian Bing[1]]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Gjerstad, Jo; Buekorpsene i Bergen, (Bergen kommune 2005) ISBN 82-7128-383-9 (hefte]
  • Knutsen, Sverre Tandstad; Når i den lyse vår, Dræggens buekorps 1981–2006 Bergen 2006 ISBN 82-7128-400-2

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]