Hopp til innhold

Wesselengens Bataljon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Buekorps
Wesselengens Bataljon
24. april 1873
Wesselengens Bataljon
Wesselengens Bataljon på stiftelsesdagen 24. april 2005

Wesselengens Bataljon er et bergensk buekorps (gutter) stiftet 24. april 1873

Buekorpset er et søndagskorps, som betyr at det var et buekorps for allmuen og hadde eksersis på søndager, noe som de også har den dag i dag.

Strøket deres går fra Krohnengen til Skansen, og fra Stølegaten til Krohnengen. Et område kalt Eidemarken

Guttene på Wesselengen hadde fått ideen til å starte buekorps da de så Skutevikens Buekorps. Problemet var at de ikke hadde penger til fane, så de startet en innsamlingsaksjon. Eidemarken var en eneste stor byggeplass i årene rundt 1873, og guttene samlet sammen spikre for å så rette de ut igjen og selge de videre.

Det var i alt 9 gutter som var med å hentet korpsets første fane, og blir ansett som stifterne av buekorpset. Av disse, er det spesielt Jakob Johannessen og Torvald Jørs som trekkes frem som de fremste initiativtakeren til Wesselengens, der Jakob Johannessen var korpsets første sjef.

Wesselengens er et buekorps med stolte tradisjoner. Wesselengens har vært kjent i allmenn tid for å ha svært gode trommeslagere, om ikke de beste. Wesselengens har blant annet vunnet Buekorpsenes Dag for beste trommeslager hele to ganger.

Korpset har på sitt meste vært ca. 400 gutter, noe som blir sett på det nest største antallet noensinne. I dag er Buekorpset bestående av ca. 60 gutter, og har i moderne tid blitt trukket frem for sin flotte marsjering, samt eminente slagergjeng.

Wesselengens ble i 2014 kåret til byens beste buekorps av den offisielle BA-kåring på 17. mai.

Kjente personligheter

[rediger | rediger kilde]

Av kjente personligheter som har vært med i dette korpset kan en nevne kunstneren Audun Hetland som gikk i bataljonen da han var gutt. Han har siden brukt buekorpset i mange av sine tegninger, og var en svært patriotisk ovenfor sitt buekorps og strøket han kom fra.

Wesselengens ekserserer på Krohnengens skoleplass og de disponerer lokalet i den gamle vaktmesterboligen med Krohnengen skole. Der blir det avholdt en rekke sammenkomster som guttene selv måtte ønske. Det er på mange måter et samlingspunkt for guttene, som de har mulighet til å disponere året rundt. Lokalet, også kjent som Rådslokalet/Rådet, er der hvor Rådet til buekorpset holder til. Rådet består av de øverste offiserene, som styrer buekorpset. Offiserene er demokratisk valgt, og styres av ungdommer.

Samarbeidspartnere til Wesselengens er de nærliggende buekorpsene Fjeldets Bataljon og Skutevikens Buekorps. En allianse kjent som FSW-alliansen. Sammen arrangerer buekorpsene en rekke sosiale aktiviteter, som kinoturer, idrettsdager og fellesutmarsjer.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]