Eksersis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Oppvisningseksersis i den amerikanske armeen
Buekorpset Nordnæs Bataillons eksersis

Eksersis, eller drill, er en innøvingsform som består i stadig gjentagelse av det samme handlingsmønster og brukes gjerne i soldatopplæring i militære teknikker og rutinemessige oppgaver som marsjering, sluttet orden og våpentrening.

Eksersisen har til oppgave å lære soldaten riktig bruk av våpen og for å kunne lære alle bevegelser i en tropp, som en må kunne bruke i strid. I tillegg lærer soldaten disiplin.

En ekserserplass er en plass der en driver med slike øvelser.

De gamle grekerne og særlig spartanerne, som var utmerkede soldater, ekserserte mye. Det samme gjorde romerne, som kalte armeene sine exe'rcitus, det vil si «en krigsøvd skare». I middelalderen kjempet hver og en soldat for egen regning, og det var først mot slutten av perioden at armeene til Karl den modige og Ludvig XI innførte eksersis. Da en innførte stående armeer kom eksersisen til sin rett, og kravene til eksersis har økt enda mer i dag, da tjenesten til soldaten er kort, men kravene til dem veldig høye.

Eksersis brukes også av buekorps.

Militæropptog i Sør-Korea i 2010.

Militærparade er en parade utført av militære i uniform og gjerne med utstyr. Dette er en seremoniell handling der man marsjerer i gatene for å vise nasjonal eller militær makt, ære eller markerer minne. Man kan for eksempel holde militærparade i forbindelse med nasjonaldager, militærdager, veterandager og andre minnedager.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]