Sandvikens Bataljon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Buekorps
Sandvikens Bataljon
17. mai 1857

Sandvikens Bataljon er et buekorps (gutter) i Sandviken i Bergen, stiftet 17. mai 1857

Buekorpset er et søndagskorps, som betyr at det var et buekorps for allmuen og hadde eksersis på søndager, men nå ekserserer de om lørdagene.

9 år gamle Julius Olsen hadde sett Dræggens Buekorps marsjere og fikk lyst å få et korps i Sandviken også. Han fikk med noen kamerater og stiftet Sandvikens i 1857. Sjef ble Søren Stoltz som var 14 og som hadde mest anseelse i gutteflokken.

Madam Felle, (Oline Felle), ivaretok buekorpset ved at de fikk avholde sine møter hos henne og oppbevare sine effekter der. Sitat fra Sandviksgutten[1] nr.1 2008, s.12:
«Madam Felle var en ivrig støttespiller for Sandvikens Bataljon. I hennes hus holdt Rådet sine møter og korpsets effekter ble i en lang periode oppbevart på loftet. Sønnen som i sangen omtales som Johnemann gikk i Sandvikens Bataljon.»

Bataljonen ekserserer på Sandvikstorget. De eier et hus i Grensegrenden som er mye brukt, og de har hytten UtsiktenSandviksfjellet som er åpen hver søndag for turgåere.

Samarbeidspartnere er Skansens Bataljon og Sydnæs Bataljon.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ ««100 år siden madam Felle døde» - Sandviksgutten nr.1 2008, s.12» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 7. mai 2021. Besøkt 9. desember 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]