Dosso Dossi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dosso Dossi
Fødtca. 1480-åreneRediger på Wikidata
Mirandola
Dødaugust 1542Rediger på Wikidata
Ferrara
BeskjeftigelseKunstmaler Rediger på Wikidata
Embete
  • Hoffmaler Rediger på Wikidata
SøskenBattista Dossi[1]

«Circe» (omkring 1518). Galleria Borghese, Roma
«Jupiter, Merkur og Virtú», c.1524, Lanckoroński-samlingen, Wawel-borgen

Giovanni di Niccolò de Luteri (født omkring 1489 i Mirandola, død 1542 i Ferrara), bedre kjent som Dosso Dossi, var en italiensk maler i høy- og senrenessansen. Han var den fremste forgjengeren for Ferraraskolen. Ved siden av fresker utførte Dossi malerier med kristne, mytologiske og allegoriske motiver. I 1514 ble han ansatt som maler ved hoffet i Ferrara.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Dossi var trolig elev av Lorenzo Costa og ble sterkt påvirket av venetiansk kunst.[trenger referanse] I 1512 var han i arbeid i Mantova og i 1532 i Trento. Ellers arbeidet han mest i Ferrara, der han fra 1514 virket for fyrstehuset i byen, for det meste av tiden som ledende hoffmaler. Her arbeidet han også med utsmykkinger av teaterrom og keramikk, såkalte majolikaer.

Han malte både alterbilder og mytologiske og allegoriske framstillinger. Dei fleste temaer hentet han fra antikken og fra kristendommen.[trenger referanse] Et visst romantisk drag i en del verker kan være inspirert av vennen og åndsbroderen Ludovico Ariosto.[trenger referanse]

Blant annet malte Dossi bilder som det allegoriske Menneskets tre stadier, de antikke Circe og hennes elskere i et landskap og Aeneas og Akhates ved den libyske kyst, samt Kristi fødsel og Hvile under flukten fra Egypt, begge med tema fra Bibelen. Han malte ellers flere portretter, som for eksempel et hertug Herkules II av Este.

Dossi var den ledende maleren i Ferrara i det 16. århundre.[trenger referanse] Han utmerket seg særlig ved bruken av lysende farger, og ellers med fantasi og humor.[trenger referanse] Dossi formet også det rene sjangermaleriet og la meget arbeide i gjengivingen av de små ting, som frukt og blomster. Han arbeidet en del sammen med sin bror Battista Dossi; flere veggmalerier i Ferrara-slottet og en hel del andre verker synes å ha kommet i stand ved dette arbeidsfellesskapet.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500114963, utgitt 19. mars 2021, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • W.C. Zwanziger, Dosso Dossi : Mit besonderer Berücksichtigung seines künstlerischen Verhältnisses zu seinem Bruder Battista, Leipzig, 1911.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]