Dorothee Sölle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Dorothee Sölle (født 30. september 1929, død 27. april 2003 på en kongress i Göppingen, Tyskland) var en tysk teolog og forfatter.

Sölle studerte teologi, filosofi og litteratur ved Universitetet i Köln og hun fikk sin doktorgrad med en avhandling om sammenhengen mellom teologi og poesi. Hun fungerte for en kortere periode som foreleser i Aachen før hun returnerte til universitetet i Köln til stillingen som universitetslektor. Hun ble på denne tiden også aktiv innenfor politikken og hun snakket ofte åpenhjertig om hennes meninger mot Vietnam-krigen, våpenkappløpet mellom Sovjetunionen og USA under den kalde krigen og urettferdigheten mellom utviklingsland og land som er industrialiserte.

Mellom 1975 og 1987, tilbrakte Sölle seks måneder i året ved Union Theological Seminary som ligger i New York City, hvor hun arbeidet som professor i systematisk teologi. Det eneste professoratet hun har holdt i hjemlandet er da hun mottok er en professorstilling ved Universitetet i Hamburg i 1994. Hun skrev en lang rekke bøker, oftest med emner innenfor teologi og hennes meninger om Gud og hennes selvbiografi ble publisert i 1999. Sölle var gift to ganger og hadde fire barn. Første ekteskap ble inngått i 1954 med kunstneren Dietrich Sölle, som hun skilte seg fra i 1964. I 1969 giftet hun seg for andre gang med den tidligere benediktinermunken Fullbert Steffensky.