Dorothee Sölle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dorothee Sölle
Dorothee Sölle (1981).jpg
Født30. september 1929
Köln
Død27. april 2003 (73 år)
Göppingen
Yrke Teolog, universitetslærer
NasjonalitetTyskland
Utmerkelser Droste-Preis

Dorothee Sölle (født 30. september 1929, død 27. april 2003 på en kongress i Göppingen, Tyskland) var en tysk teolog og forfatter.

Sölle studerte teologi, filosofi og litteratur ved Universitetet i Köln og hun fikk sin doktorgrad med en avhandling om sammenhengen mellom teologi og poesi. Hun fungerte i en kortere periode som foreleser i Aachen før hun returnerte til universitetet i Köln til stillingen som universitetslektor. Hun ble på denne tiden også aktiv innenfor politikken, og hun snakket ofte åpenhjertig om sine meninger mot Vietnamkrigen, våpenkappløpet mellom Sovjetunionen og USA under den kalde krigen og urettferdigheten mellom utviklingsland og land som er industrialiserte.

Mellom 1975 og 1987, tilbrakte Sölle seks måneder i året ved Union Theological Seminary som ligger i New York City, hvor hun arbeidet som professor i systematisk teologi. Det eneste professoratet hun har holdt i hjemlandet er da hun mottok er en professorstilling ved Universitetet i Hamburg i 1994. Hun skrev en lang rekke bøker, oftest med emner innenfor teologi og hennes meninger om Gud og hennes selvbiografi ble publisert i 1999. Sölle var gift to ganger og hadde fire barn. Første ekteskap ble inngått i 1954 med kunstneren Dietrich Sölle, som hun skilte seg fra i 1964. I 1969 giftet hun seg for andre gang med den tidligere benediktinermunken Fullbert Steffensky.