Diskusjon:Liste over fjorder i Norge

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gode lister og portaler Liste over fjorder i Norge er en av Wikipedias Gode lister og portaler, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Liste over fjorder i Norge har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 28, 2017.

Hentet fra nn:wp[rediger kilde]

Se på nynorsk Wiki! Stor og fin artikkel om Fjordene! Dette burde vi klare her på bokmål wiki. Fjordene er vel strengt tatt den største turistatraksjonen i landet. --129.177.45.81 25. apr 2008 kl. 11:38 (CEST)

Ja, enig, så om du vil er det bare å sette i gang å oversette :) --Eivind (d) 25. apr 2008 kl. 11:40 (CEST)
Har oversatt en del nå :) Mvh. Marius2 27. sep 2008 kl. 18:36 (CEST)

Utmerket liste[rediger kilde]

Er ikke denne klar for nominasjon nå? Slik at vi også kan hedre denne slik de har gjort på nn. 3s 19. jan 2009 kl. 18:58 (CET)

Nei, jeg synes denne ennå har et stykke å gå før UL-status bør gis. Lista er nå bare en oppramsing av fjorder med bilder ved siden av. Innledningen som nn har mangler og rekkefølgen på fjordene er ofte ulogisk. For å nevne noe. Jeg har lyst til/planer om å løfte denne etterhvert, men har andre ting som haster mer så det kan nok ta ei stund. Så hvis noen andre føler seg kallet... Mvh Geanixx 19. jan 2009 kl. 22:36 (CET)
Enig med Geanixx, Trondheimsfjorden for eksempel er særlig interressant - listen inneholder to av den! BjørnN 19. jan 2009 kl. 23:26 (CET)

Det er gjort masse flott arbeid her, så jeg håper at noen tar seg bryet med å ordne innspurten. Mvh MHaugen 15. nov 2009 kl. 15:29 (CET)

Hvordan ligger det an nå, Geanixx og BjørnN - kan vi lage en ingress og nominere til God Liste? Mvh MHaugen 29. jun 2010 kl. 23:02 (CEST)
Trondheimsfjorden er fremdeles fremstilt på en forvirrende måte, resten er bra. Mvh BjørnN 30. jun 2010 kl. 00:37 (CEST)
Jeg er ikke enig i at det er forvirrende, men ser at det kan være to meninger om det.
Hvordan bør det gjøres, da? Krysshenvise mellom avsnittene (Se også under Sør-Trøndelag) eller samle alt på ett sted (For Trondheimsfjorden, se under Sør-Trøndelag).
Som du ser har jeg flyttet lista til basisnavnet, så får vi eventuelt ta en separat diskusjon på om den alfabetiske lista Liste over norske fjorder (alfabetisk) trengs. Mvh MHaugen 30. jun 2010 kl. 11:04 (CEST)
Må "fjord" inngå i navnet? Hva med f.eks. Skjebergkilen og Torsneskilen i Østfold? Hva med minstelengde, f.eks. Oksrødkilen? Hva med områder som Lera utenfor Strømtangen fyr? KjellG 20. jul 2010 kl. 11:51 (CEST)

Oppland?[rediger kilde]

Er det en grunn til at Oppland ikke er med? Ssu 20. jul 2010 kl. 17:50 (CEST)

Mangel på fjorder? Tillikes med et annet innlandsfylke: Hedmark. ElectroWolf 10. okt 2011 kl. 02:19 (CEST)
Vi hadde en diskusjon for lenge siden om hva som skulle omtales som fjorder. Mener det ble avgjort at innsjøer i innlandet ble omtalt som innlandsfjorder, men at det siden ble til at de bare ble omtalt som innsjøer eller noe slikt. Du finner dem i Kategori:Lister over innsjøer i Norge. Problemet er at en fjord er både et vannspeil i en dal, som både kan være ferskvann og saltvann, og en bestemt form som er åpen mot havet. Randsfjorden er en innlandsfjord og en innsjø, men det ble gjort et valg og slike vannspeil ble kategorisert og omtalt som «innsjø». — Jeblad 10. okt 2011 kl. 02:34 (CEST)
Aha! Takk for svar. Da har jeg lært noe i dag også. Ssu 10. okt 2011 kl. 18:00 (CEST)

De lengste fjordene[rediger kilde]

Jeg har rettet lengden på Storfjorden, hvis Orland eller noen andre er svært uenige, så får vi heller bli enige om riktige lengder for alle fjordene. ElectroWolf 10. okt 2011 kl. 03:00 (CEST)

Vil bare gjøre oppmerksom på at jeg bare har endret bokmålsversjonen, alle andre språk bruker allerede 110 km! ElectroWolf 10. okt 2011 kl. 15:22 (CEST)

Listen er heller ikke konsistent med de fylkesvise listene, eksempelvis er Oslofjorden 107 km i fylkeslisten, men 118 km i Oslofjorden , og 107 km i mange andre språk, 150 km på spansk... ElectroWolf 10. okt 2011 kl. 03:27 (CEST)

Vi hadde en runde om dette i forbindelse med Wikipedia:Kandidatsider/Liste over norske fjorder. Som jeg skrev da: «Underveis er jeg blitt mer og mer overbevist om at fjordlengder slett ikke er noen eksakt vitenskap.» I løpet av den prosessen fikk vi imidlertid oversendt et notat med lengder for de lengste fjordene fra Statens Kartverk, og der angis lengden på Storfjorden, til å være 86 km. I valget mellom å bruke Kartverket og finn.no som autoritet, foretrekker jeg det første.
Lengden på fjorder er ikke så enkelt som først trodde (og jeg har ofte sittet i bilen og brukt NAF-boka som grunnlag for quiz blant medpassasjerer), men når vi først har begitt oss inn i leken, bør vi holde oss til én kilde. At lengden på enkeltfjorder, og ikke minst da Oslofjorden - som geologisk sett ikke er en fjord men ei havbukt, kan variere må vi således bare leve med. Kartverket oppgir 118 km for Oslofjorden. Den som vil ta jobben med å korrigere Oslofjorden rundt på wp gjør antagelig en nyttig jobb. Mvh --M Haugen 10. okt 2011 kl. 07:13 (CEST)
Interessant; kan du publisere notatet, eller er det privat korrespondanse? Spesielt er jeg interessert i definisjonen kartverket har brukt for å finne lengden. Den spanske lengden på 150 km for Oslofjorden (Rådhuskaia - Langesund) stemmer faktisk med beskrivelsen i Oslofjorden . Finn.no er brukt for en rimelighetsvurdering, ikke som autorativ kilde, resultatet avhenger jo av hvor målepunktene settes. Jeg fant en offentlig publisert kilde: Statistisk årbok? Inkludert målestrekning for lettere rimelighetsvurdering. Kanskje vi bare skal legge inn alle lengdene med en kolonne for hver kilde? Det er jo allerede lagt inn alternative lengder fra NAF.
Lengste fjorder
Kilde -> SSB Kartverket SNL NAF WP artikler
Område Navn Målestrekning km Målestrekning km Målestrekning km Dybde Målestrekning km Målestrekning km
Sogn Sognefjorden Solund - Skjolden 204 Ytre Sula – Skjolden 205 1308
Hordaland Hardangerfjorden Bømlo - Odda 179 Huglo-Odda 183 Bømlahuk–Odda 180 830
Trøndelag Trondheimsfjorden Agdenes - Steinkjer 126 Agdenes fyr–Hjellebotn 130 578
Finnmark Porsangerfjorden Sværholtklubben - Brennelv 123 Helnes fyr–Brennelv 120 310
Sunnmøre Storfjorden Hareidlandet - Geiranger 110 Ålesund - Geiranger 110 672 Flisneset - Geiranger 86 Kvitneset - Geiranger 110
Svalbard Wijdefjorden Spitsbergen 108
Svalbard Isfjorden Spitsbergen 107
Nordfjord Nordfjord Husevågøy - Loen 106 Klovningen–Loen 110 565
Viken Oslofjorden Færder - Oslo 100 Færder - Bunnefjorden 118 Fulehuk fyr–Bunn 100 370 Rådhuskaia - Langesund 150
ElectroWolf 10. okt 2011 kl. 15:22 (CEST)
Notatet er et excel-ark, og det er vel ikke privat korrespondanse, da hadde det ikke vært egnet som kilde for wp. Jeg er imidlertid tilbakeholden med å offentliggjøre det i bred forstand, fordi det da kan få en forsterket autoritativ form som kartverket neppe ønsker at det skal ha. Det er lagret i wps OTRS-epostarkiv, og den som har adgang dit finner lenken her.
Tabellen du setter opp kan være interessant som et eksempel på hvor vanskelig dette er å avgjøre. I din første utforming er den imidlertid ikke fullgod: WP kan aldri oppgis som kilde, og det er innlysende at også NAF og SNL har hentet sine tall fra et sted. De har neppe seilt inn fjordene med målebånd :-)
Dersom vi antar at alle aktuelle aktører bruker samme metermål er det jo egentlig bare to spørsmål som er interessante: hva er brukt som målestrekning/endepunkter i de enkelte tallene, og hvem bør vi regne som den beste autoriteten på valg av målepunkter? I artiklene om den enkelte fjord er det mulig å oppgi flere tall, men i sammenlignende lister er det nødvendig å velge tall fra en enhetlig autoritet/kilde. Mvh M Haugen 10. okt 2011 kl. 15:41 (CEST)
Så det du sier er at en privat kilde (en tilfeldig person i kartverket, som ikke ønsker å publiseres) er bedre enn en publisert kilde (SSB)? Det virker litt merkelig at kartverket ikke ønsker å være en autoritativ kilde. Hvilke kilder kan anses som mer autorativ? Og du har heller ikke informert om hvilke kriterier kartverket legger til grunn for lengdemålingene.
Hvis listen skal være enhetlig med hensyn på kilde, så bør du også ta vekk henvisningene til veiboka og andre alternative lengder på fjordene.
Siden du har rettet lengden til 86 km i Storfjorden så burde du være konsekvent og endre startpunket også; det er åpenbart ikke 86 km mellom Kvitneset og Geiranger!
Listene på Nynorsk og Engelsk, med flere, trenger også retting. Det virker litt merkelig at hvert språk skal ha forskjellige lengder på fjordene. Personlig har jeg åpenbart ikke tyngde nok til å endre i WP. ElectroWolf 13. okt 2011 kl. 10:58 (CEST)

Er dette fjorder?[rediger kilde]

Ser at Elingaardkilen og Hankøsundet er oppført i Østfold, det kan vel ikke karakteriseres som egne fjorder, foreslår de slettes. Ulf Larsen (diskusjon) 11. jul. 2017 kl. 10:16 (CEST)[svar]

Fjord er et mindre klart begrep enn man skulle tro. Geologisk sett er vel både Hornindalsvatnet, Julsundet og Tyrifjorden fjorder, mens Vestfjorden ikke er det, strengt tatt. Elinggaardkilen er ikke åpenbart en egen fjord og dersom det ikke kalles fjord, kan den slettes. Hankøsundet vet jeg ikke, men dersom det ikke blir omtalt som fjord kan det trolig slettes. Begge er dessuten rødlenket. --Vennlig hilsen Erik d.y. 11. jul. 2017 kl. 10:56 (CEST)[svar]
Hei Erik d.y. og Ulf Larsen! Jeg ser for meg at Den norske los er den mest offisielle beskrivelsen av hva som er fjorder og ikke. Like offisielt som kartverkets stedsnavnregister. Her finnes forresten også beskrivelser av fjordenes utstrekning. Vennlig hilsen --Frankemann (diskusjon) 11. jul. 2017 kl. 16:12 (CEST)[svar]
I Den norske los står det ikke noe om fjord, det er kun nevnt navnene som angitt over, altså kilen og sund. Så jeg synes vi godt kan slette de, dette er kanskje noe lokale entusiaster har lagt inn... Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 11. jul. 2017 kl. 17:45 (CEST)[svar]

Da har jeg fjernet Elingaardkilen og Hankøsundet fra listen. Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 12. jul. 2017 kl. 14:59 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over norske fjorder. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 13. jul. 2017 kl. 17:22 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over norske fjorder. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 11:04 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over norske fjorder. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 15. jul. 2018 kl. 02:55 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over fjorder i Norge. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 4. mai 2023 kl. 11:02 (CEST)[svar]