Wikipedia:Kandidatsider/Liste over norske fjorder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Liste over norske fjorder[rediger kilde]

Det ble for et par år siden gjort et omfattende og solid stykke arbeid med å skrive artikler om samtlige små og store fjorder og fjordarmer i Norge, så denne kandidaten har ligget nesten-klar lenge. Flere bidro til skrivearbeiedet med artiklerne, og av uvitenhet tør jeg ikke å trekke fram noen enkelt. Lista her er i seg selv nøktern og saklig, med grei oversikt og godt oppsett (Noen peker på at det er et problem at Trondheimsfjorden strekker seg over to fylker, jeg har forsøkt å løse det ved krysshenvisninger), uten å briljere. Med andre ord: jevn og solid leksikonhåndverk, nettopp den type lengde- og bredde-innsats som Gode Lister-Stjerna kan brukes til å påskjønne! Mvh MHaugen 16. jul 2010 kl. 16:27 (CEST)

God Liste[rediger kilde]

For[rediger kilde]

  1. For For MHaugen 16. jul 2010 kl. 16:27 (CEST)
  2. For For - et veldig bra arbeid bak denne. Bjoertvedt 19. jul 2010 kl. 14:16 (CEST)
  3. For For, og regner med at kilder til fjordlengder kommer på plass. - Mr. Hill 20. jul 2010 kl. 01:27 (CEST)
  4. For For - Jeg er imponert. En viktig artikkel om Norge; fjorder er i mange land et symbol på Norge. - Ranværing 20. jul 2010 kl. 15:07 (CEST)
  5. For For Veldig bra. --PaulVIF 12. aug 2010 kl. 13:01 (CEST)
  6. For For Med forbehold mht artikkelens faglige innhold. Ulf Larsen 13. aug 2010 kl. 19:31 (CEST)
  7. For ForCocu (d) 18. aug 2010 kl. 23:30 (CEST)
  8. For ForAnne-Sophie Ofrim 21. aug 2010 kl. 10:46 (CEST)
  9. For For, men hvorfor er ikke nominasjonen avsluttet enda? Det er jo bred enighet om at dette er en god liste. --Eisfbnore 23. aug 2010 kl. 16:26 (CEST)

Mot[rediger kilde]

#Imot Imot - lag en innledende eller avsluttende tabell med de 30-40 lengste hovedfjordenne, for oversikten skyld så man slipper å lete etter de største. Enten geografisk, eller etter lengde. Bjoertvedt 16. jul 2010 kl. 17:44 (CEST)

Kommentarer[rediger kilde]

Svar til Bjoertvedt: jeg har nå føyd til avsnittet Liste over norske fjorder#De lengste fjordene, med de 20 lengste fjordene. Jeg er ikke helt tilfreds med at de to kildene jeg brukte var innebyrdes uenige, så kanskje vi må vende oss til kartverket? Hva som er Hovedfjordene skal vel i utgangspunktet framkomme av oppsettet med trinnvis innrykk for fjordarmer og armer av armer!? Mvh MHaugen 16. jul 2010 kl. 19:58 (CEST)

Hvor kommer egentlig de oppgitte lengdene fra, er de også fra SNL/NAF Veibok slik som de 20 lengste i egen tabell? Jeg synes kilden til lengdene må komme klarere frem. Hilsen --Kjetil_r 16. jul 2010 kl. 20:59 (CEST)

Jeg er enig i at kildegrunnlaget er litt vagt, og har sendt en henvendelse pr mail til kartverket. MHaugen 17. jul 2010 kl. 08:53 (CEST)

På nynorsk står det ein del stoff som kunne vore lagt inn i denne artikkelen også. Kjenner nokon kallet? Har ikkje tid sjølv på nokre dagar. Mvh 3s 17. jul 2010 kl. 00:15 (CEST)

Innspill:

De lengste fjordene: Hvorfor er det hensiktsmessig med De lengste fjordene i denne lange artikkelen? Jeg mener den listen bør skilles ut som egen artikkel / støtteartikkel. De dypeste og bredeste kan jo også være av interesse. Ingress kan utvides med litt statistikk, og kanskje bør vi ha to setninger i listen for hvert av fylkene om den lengste, bredeste og dypeste?
Sognefjorden: I ingressen er Sognefjorden 204. I listen under er den 205, mens i vår artikkel, Fjord, er den 203.. Skal vi bli enige om at ca 204 meter er korrekt, slik vi sier i artikkelen Sognefjorden?
de bratteste fjordene: Er dette en språklig korrekt beskrivelse av vestlandsfjordene som er omgitt av bratte fjell som stuper i fjorden?
Antall fjorder: Ca 1 190 navngitte fjorder. Hvor mange har vi på listen? Det bør nok stå i ingress.

- Mr. Hill 17. jul 2010 kl. 01:18 (CEST)

Jeg tok utfordringen fra 3s. Håper det er en forbedring. Jeg avventer innspill på mine spørsmål over før jeg evt. legger til statistikk. - Mr. Hill 17. jul 2010 kl. 03:01 (CEST)
De bredeste fjordene blir vanskelig, en veldig bred fjord er vel en bukt. Og dessuten - gjennomsnittsbredde eller største bredde? Med lengde blir det i alle fall ingen uklarhet eller tvil om verdien. Bjoertvedt 19. jul 2010 kl. 17:23 (CEST)
Du har selvsgt helt rett. Dypde derimot finner vi vel i den samme NAF-boken som M Haugen brukte.. - Mr. Hill 20. jul 2010 kl. 01:30 (CEST)

Litt pirk og noen spørsmål:

  • Det bør forklares hvorfor Vestfjorden, oppgitt til 200–230 km, ikke står på lista over de lengste fjordene.
  • Det må presiseres at fjordene på Svalbard ikke er tatt med blant de lengste. (Eller de må tas med.)
  • Geologisk spørsmål: Ingressen sier noe generelt om fjordenes tilblivelse. Artikkelen fjord forteller at noen norske fjorder ikke er fjorder i henhold til internasjonale definisjoner og at andre er «falske fjorder». Er det likevel slik at alle de opplista fjordene er skapt slik ingressen sier?
  • Er det riktig å si at fjordene er «sentrale symbol ... ved Norges geografi»? Omformuleres?
  • Det som står om romantikernes oppdagelse av fjordene bør vel ha en referanse.
  • Var det fjordene eller «fjordenes verdi som nasjonalsymbol» som blei beskrevet av Danby? Og hvor kommer egentlig keiseren inn i bildet?
  • Dersom det norske landskapet er «unikt», så finnes det vel ikke liknende andre steder?
  • Ettersom kartet også viser innsjøene Tyrifjorden og Randsfjorden, bør kanskje denne navngivinga omtales.
  • Det er en del fjorder på lista som jeg har vanskelig for å skjønne at er fjorder i henhold til vanlig språkbruk, f.eks Trænfjorden og Hortafjorden, som virker mer som havstykker, og Ramsøyfjorden som er et sund mellom to øyer. Eller?

Hilsen GAD 20. jul 2010 kl. 08:52 (CEST)

Når det gjelder Vestfjorden så står følgende i artikkelens ingress: «Vestfjorden er et havområde mellom Lofoten og Salten i Nordland. I streng, geologisk forstand er ikke Vestfjorden noen fjord.» - følgelig bør den heller ikke nevnes i en oversikt over norske fjorder. mvh - Ulf Larsen 22. jul 2010 kl. 09:13 (CEST)

Storfjorden på Sunnmøre står listet som Norges 9. lengste fjord med sine 86 km. I artikkelen om fjorden rangerer den på 5. plass med 110 km; denne lengden er også oppført i listeartikkelen under den fylkesvise oversikten. For flere andre fjorder er det også avvik i de oppgitte lengder. Dette må gjennomgås og korrigeres. - 4ing 25. jul 2010 kl. 22:19 (CEST)

Som sagt ovenfor: jeg venter på et svar fra Kartverket mht autoritative fjordlengder. Jeg tør ikke gjette om det tar 2 eller 12 dager, men trøsten er i det minste at da får vi en liste som er mer pålitelig enn SNL og/eller Veiboka. :-) Mvh MHaugen 26. jul 2010 kl. 14:42 (CEST)

Meget bra, og artikkelen er helt på topp i søk på Google om man bruker norske fjorder. Noe mer bilder av fjorder nordpå hadde vært fint, samme å få dekket de få røde lenkene + å få lagt inn et par eksterne lenker, men ikke noe av det stopper artikkelen fra å få stjerne. mvh - Ulf Larsen 13. aug 2010 kl. 19:33 (CEST)

Jeg har lagt til en lenke som bør være av interesse, har også sett på denne lenken, fjordnorway.com men det virker som det er en ren markedsføring av fjordlandskapet på Vestlandet og neppe særlig leksikalsk interessant. mvh - Ulf Larsen 21. aug 2010 kl. 09:27 (CEST)

Jeg har i dag vært i kontakt med rette vedkommende i Kartverket, og håper at vi kan vente oss en begrunnet, kompetent svar derfra, med beregningskriteriene synliggjort. I utgangspunktet hadde jeg tenkt å vente med å avslutte denne kandidatvurderingen til dette var på plass, men som Eisfbnore sa tidligere i dag: enigheten er jo uansett bred. Kanskje vi like gjerne kan si at denne er grei og «stjerneklar» som den er, og at den evt blir enda bedre senere!? Mvh MHaugen 23. aug 2010 kl. 21:43 (CEST)

Kriteriene sier: «Ingen artikkel kan bli godkjent før alle vesentlige innvendinger er tilfredsstillende utbedret eller imøtegått.» Her er vel enda litt å gjøre. Hilsen GAD 23. aug 2010 kl. 22:52 (CEST)
Godt, da tenker vi likt! Dette kandidaturet er litt spesielt siden lista er noen år gammel, og det ikke er noen hovedbidragsyter til stede for å fange opp og følge opp innvendinger. Jeg skal forsøke å følge opp noen flere av punktene dine, GAD; og hvis du selv ser noe som enkelt kan forbedres eller tas ut, så hadde det vært kjekt med kyndig hjelp. Mvh MHaugen 23. aug 2010 kl. 23:15 (CEST)

Det store problemet med denne lista er nok – som flere antyder – definisjonen av «fjordens lengde». Dette gjør at det er til dels svært store avvik mellom lista og enkeltartiklene, noe som naturligvis svekker listas truverdighet. Jeg tok en rask sjekk på de tjue lengste og fant avvik i lengde og/eller plassering på femten av dem. Hva som er rett, er ikke godt å si. Om vi ikke finner ut av dette, bør det i alle fall problematiseres i lista. Under her står lengde fra lista foran skråstreken og fra artikkelen bak (tilsvarende for plassering i parentes):

Merk også at Varangerfjorden, Hardangerfjorden, Porsangerfjorden og kanskje flere andre står med ulik lengde i hovedlista og lista over lengste fjorder. Hilsen GAD 24. aug 2010 kl. 07:38 (CEST)

Et annet spørsmål jeg ikke har fått svar på (og dette er ikke retorikk, men reell undring), er definisjonen på «fjord». Sagt på en annen måte: Hvordan er denne lista laga? Har en tatt norgeskartet og sett på alt langs kysten som heter noe med eller ser ut som en fjord? Og samsvarer dette i så fall med definisjonen av fjord i artikkelen om dette begrepet? Veit vi ikke, så bør det kanskje nevnes at ordet er noe uklart. Interne lenker er en stor styrke for Wikipedia, men også ei svøpe for den som liker konsistens. GAD 24. aug 2010 kl. 07:46 (CEST)
Nå har jeg justert lengde for de 20 lengste, både i enkeltartiklene, hovedlista og i lengstelista, med utgangspunkt i et notat fra kartverket som jeg har fått tilsendt, og som vil bli sendt til OTRS; wikipedias arkiv for innkommende mail. Underveis er jeg blitt mer og mer overbevist om at fjordlengder slett ikke er noen eksakt vitenskap. Mvh MHaugen 30. aug 2010 kl. 22:56 (CEST)

Mange av spørsmålene som GAD tok opp er forsøkt besvart, både når det gjelder referanser til «fjordenes kulturhistorie», fjordlengder, og avgrensing av «ekte fjorder» kontra havområder, kanaler og bukter. Det gjenstår en viss åpen tvetydighet som skyldes misforholdet mellom geologifaget og allmennspråket. Alt i alt tror jeg vi kan konkludere med at det er innenfor marginene, og at dette er en av de listene som ikke bør framheves for sin presisjon i faglig terminologi, men for det store arbeidet som ligger bak de listede artiklene. Mvh MHaugen 1. sep 2010 kl. 17:03 (CEST)


Etter at artikkelen har vært oppe til vurdering den fastsatte tiden (7 eller 14 dager), er vurderingen avsluttet med den konklusjon at den er en god liste. MHaugen 1. sep 2010 kl. 17:03 (CEST)