Dipsacoideae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dipsacoideae
rødknapp (Knautia arvensis)
rødknapp (Knautia arvensis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Dipsacoideae
Eaton
Norsk(e) navn: «kardeborrefamilien»
Hører til: kaprifolfamilien,
Dipsacales,
Asteridae
Antall arter: 290
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, Afrika og Asia
Delgrupper:

Dipsacoideae er en underfamilie i kaprifolfamilien. Den samme gruppen het tidligere kardeborrefamilien og var en selvstendig plantefamilie med det vitenskapelige navnet Dipsacaceae.

De er ett- eller flerårige urter med motsatte eller kransstilte blad. Stengelen er opprett. Blomstene er små og sitter i kurvlignende blomsterhoder som er omgitt av kurvdekkblad. Frukten er tørr, ofte med varig beger. Kurvdekkbladene er antakelig utviklet for at frøene lettere skal spres seg med vinden, men frøspredning med maur er sannsynligvis også viktig. Underfamilien er rikest utviklet i middelhavslandene, men er utbredt i store deler av Eurasia og nord, øst og sør i Afrika. I Norge vokser tre arter, blåknapp, rødknapp og bakkeknapp.

Slekten Triplostegia med to arter i Himalaya og Sørvest-Asia er ganske avvikende og har noen bygningstrekk som minner om Valerianoideae.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Dipsacoideae». APWEbsite. Besøkt 25. desember 2014. 
  • «Väddväxter». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 5. juli 2022. Besøkt 25. desember 2014. 
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 386–387. ISBN 82-512-0355-4. 
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 425–428. ISBN 0-7136-7015-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]