Valerianoideae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Valerianoideae
Legevendelrot (Valeriana officinalis)
Nomenklatur
Valerianoideae
Raf.
Populærnavn
«vendelrotfamilien»
Hører til
kaprifolfamilien,
Dipsacales,
Asteridae
Økologi
Antall arter: 315
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: de fleste områder med temperert klima
Inndelt i

Valerianoideae er en underfamilie i kaprifolfamilien. Den samme gruppen het tidligere vendelrotfamilien og var en selvstendig plantefamilie med det vitenskapelige navnet Valerianaceae.

De er ett- eller flerårige urter med motsatte eller kransstilte blad; noen har bare en rosett ved grunnen. Bladene har ofte en sterk, ubehagelig lukt. Blomstene er oversittende, i kvastlignende, ofte tette blomsterstander. Frukten er tørr med varig beger. Mange ulike tilpasninger hjelper til med frøspredningen, som fnokker, kroker og elaiosomer.

Valerianoideae fins fortrinnsvis i de tempererte områdene på den nordlige halvkule og i Sør-Amerika, men de finnes også i tropiske fjell som Andes, fjellene i Øst- og Sør-Afrika, De vestlige Ghatfjellene i India og på Sundaøyene. Artsrikdommen er størst i middelhavsområdet og Andes. I Norge vokser arter fra to slekter, vendelrotslekta (Valeriana) og vårsalatslekta (Valerianella).

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • «Valerianoideae». APWEbsite. Besøkt 25. desember 2014. 
  • «Vänderotsväxter». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 12. juli 2022. Besøkt 25. desember 2014. 
  • C. Grey-Wilson og M. Blamey; norsk utgave T. Faarlund og P. Sunding (1992). Teknologisk Forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa. Teknologisk Forlag. s. 384–385. ISBN 82-512-0355-4. 
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 423–425. ISBN 0-7136-7015-0. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]