Hopp til innhold

Die Hard 2

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Die Hard 2
orig. Die Hard 2: Die Harder
Generell informasjon
SjangerAction
Utgivelsesår1990
Prod.landUSA
Lengde124 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRenny Harlin
ProdusentCharles Gordon og Lawrence Gordon
ManusforfatterWalter Wager (romanen 58 minutes), Steven E. de Souza og Doug Richardson
MusikkMichael Kamen
SjeffotografOliver Wood
Foran kamera
MedvirkendeBruce Willis
Bonnie Bedelia
William Atherton
Dennis Franz
Franco Nero
John Leguizamo
Annen informasjon
Filmformat2,35:1
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Die Hard 2 (originaltittel: Die Hard 2: Die Harder) er den andre filmen i Die Hard-serien. Filmen ble lansert i USA onsdag 4. juli 1990, og har Bruce Willis i hovedrollen som politimannen «John McClane». I Norge ble den klippet for å få 15-årsgrense på kino.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

John McTiernan ble tilbudt å regissere oppfølgeren til sin egen suksess fra 1988, men måtte takke nei siden han var for opptatt med å spille inn Jakten på Rød Oktober. Jobben gikk heller til finske Renny Harlin, som nettopp hadde hatt suksess med A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master. Handlingen i filmen skal foregå ved Dulles-flyplassen utenfor Washington, men ble spilt inn i Michigan (Minnesota og andre innspillingssteder måtte droppes på gunn av mangel på snø). Under filmingen ble budsjettet stadig overskredet, og endte til slutt på $70 millioner. Det ble sagt at på slutten kostet filmen 20th Century Fox $20 000 i minuttet å produsere.

Bruce Willis fikk lov til å improvisere frem de aller fleste av sine kommentarer.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

Selv om enkelte mente den manglet det store trykket til originalen, var filmen en suksess og mottok relativt gode kritikker. Aftenposten mente at filmen var en «langtrukken oppfølger» mens Nordlys skrev at «maken til tettpakket action og spenning er sjelden laget på film».

Handling[rediger | rediger kilde]

John McClane venter på at hans kone skal lande på Dulles Airport utenfor Washington. Mens han venter, ser han to menn i militærklær med en mystisk pakke gå inn i et avsperret område av flyplassen. Han følger etter, og en skuddveksling bryter ut mellom McClane og mennene blant bagasjebåndene på flyplassen. McClane dreper en av mennene, men sjefen for flyplasspolitiet kaptein Lorenzo nekter å etterforske hva som skjedde siden det er julerush på flyplassen.

Mennene han møtte er en del av en militærgruppe som skal befri Esperanza, en mellomamerikansk general ombord i et militærfly på vei til USA. Snart har de tatt kontroll over kommunikasjonssystemene på flyplassen, og tvinger de inngående flyenen til å sirkle over flyplassen uten å lande. Gjør de ikke som de får beskjed om, vil de la flyene krasje.

McClane etterforsker saken selv, og får snart hjelp av en gruppe militære ledet av major Grant. Det viser seg at Grant er på lag med oberst Stuart, mannen bak flyplasskapringen. Flyet til Esperanza lander, og klarer nesten å fly med et annet fly i sikkerhet med Stuart, Grant og deres menn før McClane får revet løs en bensinledning på flyet og tent på slik at det eksploderer.

Manus[rediger | rediger kilde]

Filmen er basert på romanen 58 minutes av Walter Wager. Romanen har samme utgangspunkt: en politimann må stoppe terrorister som tar en flyplass som gissel, mens politimannens kone sirkler rundt over hodet hans. Han har 58 minutter på seg før hans kones fly krasjlander. Både den franske og italienske tittelen heter 58 minutter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]