Dennis Franz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dennis Franz
Dennis Franz (1994).jpg
Født28. oktober 1944[1][2] (74 år)
Maywood
Utdannet ved Southern Illinois University Carbondale
Beskjeftigelse Teaterskuespiller, filmskuespiller, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet USA
Aktive år1978
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Dennis Franz (født 28. oktober 1944 i Maywood i Illinois i USA) er en Emmy-prisvinnende, amerikansk skuespiller, best kjent for sine roller som røff politietterforsker i TV-seriene NYPD Blue og Hill Street Blues.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Dennis Franz ble født i Maywood, en forstad til Chicago. Hans far var tysk immigrant, og både han og Franz' mor arbeidet i postverket. Han har to søstre, Marlene (født 1938) og Heidi (født 1935). Han tok utdannelse ved Southern Illinois University og ble umiddelbart innkalt til militæret. Han tjenestegjorde 11 måneder i Vietnam i en oppklaringsenhet under 82nd Airborne og 101st Airborne, og etter krigen led han i en periode av depresjoner.

I 1972 fikk han plass i Chicagos Organic Theatre Company. Robert Altman oppdaget ham på en audition og fikk ham til å flytte til Los Angeles, der han ble medlem av Altmans teaterkompani.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Franz er spesielt godt kjent for å spille politimenn. Det store gjennombruddet kom i TV-serien Hill Street Blues, der han hadde en gjesterolle som etterforsker Sal Benedetto i et par episoder, før han fikk en av hovedrollene som løytnant Norm Buntz. Det andre store gjennombruddet kom i TV-serien NYPD Blue, som etablerte Franz som en av USAs best likte karakterskuespillere. I begynnelsen av serien er Franz' figur «Andy Sipowicz» et alkoholisert og ufordragelig menneske, men gjennom seriens 12 sesonger skjer det en gradvis og dyp personutvikling. I 1993 ble Franz' figur rangert som nr. 31 av «Verdens beste TV-fedre gjennom tidene» i TV Guide. Etter at Jimmy Smits forlot serien overtok Franz som frontfigur, og med bakgrunn i seriens enorme seer- og kritikersuksess har det vært beskrevet som svært bemerkelsesverdig at en middelalderende antihelt som Franz kunne fronte serien alene.

Etter at NYPD Blue ble avsluttet etter tolv år, som en av USAs mest populære serier gjennom tidene, har Franz valgt å trekke seg tilbake. Han er gift med Joanie Zeck og har to barn, Tricia og Krista. Som hobbyer har han skigåing, golf og filantropi. Han har en hund som heter Bigelow. Franz er styremedlem i National Colorectal Cancer Research Alliance.

Han har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Har fått fire Emmy-priser for sin deltagelse i NYPD Blue.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Dennis Franz, 4740855
  2. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Dennis Franz, w68s5kjb

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]