Hopp til innhold

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master
Generell informasjon
SjangerSkrekk
Utgivelsesår1988
Prod.landUSA
Lengde93 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiRenny Harlin
ProdusentRobert Shaye
Rachel Talalay
ManusforfatterBrian Helgeland
MusikkCraig Safan
Foran kamera
MedvirkendeRobert Englund
Lisa Wilcox
Danny Hassel
Tuesday Knight
Rodney Eastman
Annen informasjon
Prod.selskapNew Line Cinema
Premiere19. august 1988 (USA)
Eksterne lenker

A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master er en amerikansk skrekkfilm fra 1988 og den fjerde filmen i A Nightmare On Elm Street-serien. Filmen ble regissert av Renny Harlin. Hovedrollene spilles av Robert Englund, Lisa Wilcox og Danny Hassel. Dette er oppfølgeren til A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors, og den blir etterfulgt av A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child. Filmen ble sluppet på amerikanske kinoer den 19. august 1988.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Kristen (Tuesday Knight), Joey (Rodney Eastman) og Kincaid (Ken Sagoes) blir løslatt fra Westin Hills Asyl og begynner på high school. Kristen har også fått noen nye venner: Alice Johnson (Lisa Wilcox), en ung dagdrømmer, Sheila Kopecky (Toy Newkirk), som har astma, og Debbie Stevens (Brooke Theiss), en jente som hater insekter. Kristen har også fått en kjæreste, Rick (Andras Jones), en kampsport-entusiast som også er broren til Alice. Kristen begynner å ane at Freddy Krueger ikke er død likevel, men Kincaid og Joey blir irritert på henne når hun trekker dem inn i en drøm om Freddys gamle hus, men de sier at Freddy ikke vil komme tilbake. Kincaids hund, Jason, biter plutselig Kristen, og alle sammen våkner, og hundens bitt er fremdeles synlig i den virkelige verden, men guttene tror fremdeles at Freddy ikke er tilbake.

Neste kveld våkner Kincaid opp på stedet hvor Freddy ble begravet i forrige film, og hun blir vitne til at Freddy kommer til live. Freddy følger etter Kincaid og knivstikker ham i magen, og Kincaid dør av skadene. I mellomtiden sovner Joey på vannsengen sin, og Freddy dukker opp. Joey drukner i vannsengen og blir oppdaget av sin mor dagen etter. Neste dag blir Kristen ved et uhell slått bevisstløs når hun får panikk etter å ha funnet ut hva som har skjedd med Joey og Kincaid. Som bevisstløs har Kristen et møte med Freddy før hun blir vekket av helsesøster i siste øyeblikk. Hun forteller Rick, Alice og Dan Jordan, en venn av Rick som Alice er forelsket i, om Freddy Krueger, og Alice husker et gammel barnerim som er en nøkkelen til å kontrollere drømmene sine.

Kristens mor, Elaine, gir henne sovepiller uten at Kristen er klar over det, og hun sovner. I en drøm sitter hun på en strand og snakker med en liten jente som bygger sandslott. Freddy dukker opp fra under sanden. Kristen prøver å løpe sin vei, men hun havner i kvikksand som hun desperat prøver å komme seg ut av. Freddy dukker opp igjen og skyver henne under kvikksanden. Kristen prøver å få kontroll over drømmen, men Freddy forhindrer dette. Freddy tvinger Kristen å få Alice inn i drømmen, og dette åpner muligheten for ham til å skade andre barn som ikke er fra Elm Street.

Freddy kaster deretter Kristen i en stor oljepanne hvor hun blir brent levende mens Alice ser på. Før hun døde sender Kristen kreftene sine til Alice, men disse passerer gjennom Freddy først. Når Alice våkner, går hun og Rick til Kristens hus og finner henne død. Neste dag sovner Alice i klasserommet, og hun trekker ved et uhell Sheila inn i drømmen, hvor hun blir et lett offer for Freddy. Men bevisene peker mot et astma-anfall fordi Freddy suger ut alt oksygenet fra lungene hennes i marerittet. Rick begynner å tro på det Alice forteller om Freddy Krueger, men dagen etter, når han sovner, har han en kampsport-inspirert drøm. Han slåss mot Freddy, men blir drept. Alice får vite at ved hvert dødsfall blir enkelte aspekter fra vennenes personligheter og krefter overført til henne, samtidig som Freddy får kontroll over sjelene deres. Alice, Dan og Debbie planlegger et angrep på Freddy, men moren hennes holder Alice inne, og hun sovner.

Freddy dukker opp igjen og følger etter henne. Alice og Dan blir fanget i samme mareritt og opplever de samme hendelsene igjen og igjen. Dette gir Freddy tid til å kvitte seg med Debbie. Alice prøver å kjøre over Freddy med Dan sin lastebil, men hun treffer et tre i virkeligheten, og Dan er sendt til legevakten. Dan får bedøvelse og sovner, og han blir angrepet av Krueger. Alice, som også sover, finner Dan i drømme-verden, og de prøver å flykte sammen. Men Freddy skader Dan, og disse skadene blir synlige også i den virkelige verden, så legene vekker ham fra narkose. Alice blir dermed etterlatt alene. Hun prøver å slåss, men Freddy får snart overtaket på grunn av hans erfaring og udødelighet. Alice klarer å få med seg alle sjelene som Freddy har samlet, til et opprør, og Freddy blir bokstavelig talt revet fra hverandre. Nå er klærne til Freddy bare et tomt skall, og de faller livløst ned på gulvet. Alice står seirende igjen. En stund senere er Dan og Alice på et stevnemøte. Når de nærmer seg en fontene, tror Alice at hun ser Freddy sitt speilbilde i vannet, men dette forsvinnet når Dan kaster en mynt ut i vannet. Deretter går de sin vei sammen.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata