Hopp til innhold

John McClane

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

John McClane er en fiktiv figur og hovedfiguren i Die Hard-filmene. Han er spilt av Bruce Willis. McClane er løst basert på den fiktive detektiven Joe LeLand fra Roderick Thorps roman Nothing Lasts Forever. Han er fremstilt som en cowboy, noe som er en stadig tilbakevendende spøk i filmene, og som i tillegg til McClanes favorittsitat «yippee-ki-yay, motherfucker» ofte får skurkene til å sammenligne ham med John Wayne.

John McClane er en politimann i New York City Police Department. I den første filmen har han vært offiser i 11 år. I begynnelsen av den første Die Hard-filmen, som hadde handling fra 1987, var han separert fra sin kone, Holly Gennero McClane (spilt av Bonnie Bedelia), som nå brukte pikenavnet sitt. De ble separert på grunn av at Holly hadde fått en jobb som ble en karriere da hun ble forfremmet. Forfremmelsen krevde at hun flyttet til Los Angeles. John mente at Holly ikke ville takle Los Angeles, og at hun ville komme krypende tilbake til ham i New York. Han fant dermed ut at det ikke var noe vits i å pakke sammen tingene sine og flytte til Los Angeles. De har to barn sammen, John junior og Lucy McClane.

julaften bestemmer John seg for å besøke sin kone på arbeidsplassen hennes i Nakatomi Plaza. Hun blir sint da han krangler med henne. Det paret ikke vet er at den kriminelle mesterhjernen Hans Gruber nettopp har satt igang sin plan om å stjele 600 millioner amerikanske dollar, og at han tar kontorbygningen som gissel. McClane kommer seg unna de kriminelle og bekjemper dem til slutt ved hjelp av store fysiske påkjennelser.

Kone og mann finner sammen igjen etter den tøffe natten, og John flytter til Los Angeles for å bli med i byens politistyrke. Den neste julen finner McClane seg imidlertid i en liknende situasjon som tidligere (i Die Hard 2), da han oppdager at leiesoldater har tatt kontroll over en stor flyplass i Washington D.C., og truer med å sende fly i bakken med et smell, inkludert flyet der hans kone sitter. McClane greier å lure leiesoldatene og redder sin kone.

Innen film nummer 3 (Die Hard i New York) finner sted har de to tatt ut skilsmisse, noe som gjør Johns forsøk på å stoppe hevntankene til Hans Grubers bror vanskeligere.

Selv om han er en ultimat helt, er det ingen ende på McClanes personlige problemer; hans ekteskap er stadig i vanskeligheter, hans vigilanteoppførsel og ignorering av autoriteter har satt ham i fare for å miste jobben mer enn èn gang, og han er en kjederøyker som blir beskrevet som «to skritt unna å være en fullverdig alkoholiker».

  • John McClane ble valgt ut som nummer 46 av de 100 beste filmfigurene igjennom tidene, en liste som ble laget av Premiere Magazine.
  • Han blir ofte sammenlignet med filmfiguren «Ash Williams» fra Evil Dead-filmene på grunn av de fysiske påkjennelsene begge figurene må gjennomgå.
  • I videospill er det Jamey Scott som har stemmen til McClane.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata