Diana Rowden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Diana Rowden
DianaRowden1942.jpg
Født31. januar 1915
London
Død6. juli 1944 (29 år)
Natzweiler-Struthof
Utdannet ved Universitetet i Paris, Sorbonne
Nasjonalitet Storbritannia
Utmerkelser Croix de guerre 1939–1945, Medlem av Den britiske imperieordenen
KallenavnPaulette
TroskapStorbritannia
Frankrike
VåpenartRoyal Air Force
Tjenestetid1941-1944
Militær gradSection Officer/feltagent (kurér)
KommandoerAcrobat, Stockbroker

Diana Hope Rowden (født 31. januar 1915 i London, død 6. juli 1944 i Natzweiler-Struthof) var en medlem av den hemmelige militærenheten Special Operations Executive (SOE) som ble opprettet i Storbritannia i 1940.

Rowden ble født i England, og hun flyttet sammen med familien sin til Sør-Frankrike mens hun fortsatt var en ung jente. Hun gikk på skoler i Sanremo og Cannes og hun bodde på den franske rivieraen, men familien hennes kom snart tilbake til England og de slo seg ned i Hadlow Down, i nærheten av Mayfield, i det østlige Sussex, der hun fortsatte med hennes utdannelse ved Manor House School i Limpsfield, Surrey.

I 1933 kom Rowden tilbake til Frankrike og begynte på Sorbonne, før hun fant seg arbeid som journalist i Paris. I september 1941 ble hun ansatt i Women's Auxiliary Air Force (WAAF).

Da den andre verdenskrig startet, meldte Rowden seg til det franske Røde Kors, som var styrt av den anglo-amerikanske ambulansekorpset. De allierte styrkenes kollaps og kapitulasjon i Frankrike i mai 1940 hindret henne fra en evakuering fra Frankrike, og hun ble i landet frem til sommeren 1941 da hun klarte å rømme til England via Spania og Portugal.

Rowden fikk for første gang oppmerksomhet fra Special Operations Executive da Harry Sporborg, en senior ansatt i SOE, utnevnte henne til hans sekretær. På dette tidspunktet hadde hun allerede sluttet seg til WAAF, og hun begynte på militær trening i stedet. Noen måneder senere, møtte skvadron-lederen William Simpson, som jobbet deltid for SOE, og med ham diskuterte hun hennes ønske om å vende tilbake til Frankrike og ta del i det direkte motstandsarbeidet mot tyskerne.

I begynnelsen av mars 1943 fikk Rowden en invitasjon til et foreløpig intervju med en offiser som også var medlem hos SOE og i mars 1943 begynte hun sin trening hos SOE. Den 16. juni 1943 ble hun fløyet til et sted nordøst for Angers, i Loire-dalen, i det okkuperte Frankrike med SOE-agentene Noor Inayat Khan og Cecily Lefort, hvor de ble møtt av den franske motstandsmannen Henri Dericourt.

Blant Rowdens mange oppgaver inkluderte blant annet å opptre som en kurer, og hun leverte meldinger til andre agenter og medlemmer av den franske undergrunnsbevegelsen i Marseille, Lyon og Paris. Hun hjalp også agent Harry Ree med hans plan om ødeleggelsen av Peugeot-fabrikken på Sochaux, hvor tyskerne hadde litt krigsinnsats. En måned etter Rowden sin ankomst, ble nettverkets leder arrestert. Tyskerne gjennomførte også arresterte av flere andre medlemmer som arbeidet rundt Rowden og hun søkte tilflukt hos en fransk familie i landsbyen Clairvaux-les-Lacs, i nærheten av Lons-le-Saunier.

I midten av november 1943 kom det en falsk agent til Storbritannia som var blit plantet der av tyskerne. Den tyske dobbeltagenten rapporterte til tyskerne om britiske hemmeligheter. Kort tid senere ble Rowden og hennes medsammensvorne agent Young arrestert som følge av dobbeltagentens informasjon til tyskerne. Hun ble brakt til Lons-le-Saunier og avhørt før hun senere ble fengslet.

Rowden ble senere frisatt, men den 13. mai 1944, ble hun, arrestert sammen med SOE-agentene Sonya Olschanezky, Yolande Beekman, Odette Sansom-Hallowes og Madeleine Damerment. De ble senere forflyttet til konsentrasjonsleirer i Tyskland. Bare Odette Sansom-Hallowes overlevde krigen og tiden i konsentrasjonsleirene.