Sonya Olschanezky

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Sonya Olschanezky (født 25. desember 1923 i Chemnitz, Sachsen, Tyskland, død 6. juli 1944 i Tyskland) var medlem av den franske motstandsbevegelsen frem til hun ble drept under andre verdenskrig.

Som datter av en russisk jøde, Eli Olschanezky, en kjemisk ingeniør som jobbet som selger for en fremstilling av dame-strømper, var hun sju år gammel da familien flyttet til Paris i Frankrike og hennes far åpnet en butikk med undertøy i Paris. Olschanezky var en flink student, men hennes største ambisjon var å bli danser, og etter endt skolegang jobbet hun en periode som au pair.

I mai 1940 ble Frankrike invadert av det nasjonalsosialistiske Tyskland. Det varte ikke lenge før Sonya hadde sluttet seg til den franske motstandsbevegelsen og ble stasjonert i Châlons-sur-Marne der hun tilbrakte mye sin tid som kurer for meldinger mellom agenter fra det britiske Special Operations Executive (SOE) og til hemmelige agenter i Frankrike.

Etter den franske overgivelsen, samarbeidet den nye lederen, Henri-Philippe Pétain, med forfølgelsen av jødene i landet. I mai 1942 ble det gitt ordre om at alle jødiske menn, kvinner og barn skulle bære en seks-taggete gul stjerne på klærne for å markere at de var jøder. Den neste måneden ble Olschanezky arrestert og sendt til et fransk fengsel der hun ventet å bli sendt til en konsentrasjonsleir inne i Tyskland.

Da moren hennes hørte nyheten om datterens arrestasjon kontaktet hun venner i Tyskland som klarte å produsere falske papirer som sa at Sonya hadde "økonomisk verdifull kompetanse" som tyskerne trengte for krigsinnsatsen. Etter å ha fått de falske papirene og betalt en sum penger til de aktuelle tyske offisielle, ble Olschanezky frigitt fra fengsel.

Etter frigivelsen var Olschanezky tilbake til hennes motstandsarbeid men i 1943 ble spion-nettverket forrådt og de fleste av dets ledende medlemmer ble arrestert. Imidlertid forble Olschanezky fri frem til hun ble fanget i januar 1944 og etter å ha blitt avhørt av Gestapo hun ble fengslet på nytt.

13. mai 1944 fraktet tyskerne Sonya og syv andre SOE-agenter, Yolande Beekman, Eliane Plewman, Madeleine Damerment, Odette Sansom, Diana Rowden, Andrée Borrel og Vera Leigh, til Tyskland. Den 6. juli 1944 ble Sonya sendt til en konsentrasjonsleir og samme dag som hun ankom ble hun injisert med en dose fenol og satt i krematoriet-ovnen.