Den rutenske gresk-katolske kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Den rutenske gresk-katolske kirke
Cathedral of the Exaltation of the Holy Cross Uzhhorod 2009.jpg
Katedralen i Uzjhorod regnes som den rutensk-katolske kirkens hovedsete
Hovedgrenden katolske kirke
Utgått fradet økumeniske patriarkat
Lederpaven
Antall medlemmer650 000
Nettstedhttp://www.archpitt.org/

Den rutenske gresk-katolske kirke (eller rutensk-katolske kirke) er én av den katolske kirkens 23 særkirker. Kirken følger den bysantinske ritus og bruker kirkeslavisk og ukrainsk som liturgisk språk, men anerkjenner paven som religiøst overhode. Den rutenske gresk-katolske kirke har omtrent 650 000 tilhengere, hovedsakelig i Ukraina, Tsjekkia og USA. Bare ca. 0,8 % av den ukrainske befolkningen er rutensk-katolsk, og kirken er dermed betydelig mindre enn både den russisk- og ukrainsk-ortodokse kirke (til sammen 65 %), den ukrainsk-katolske (8 %) og den romersk-katolske kirke (2 %).

Navnet er avledet av den noe uskarpe betegnelsen rutensk for rusinere eller andre østslaviske folk i Karpatregionen. Gresk-katolsk betegner kirkens bysantinske ritus.

Struktur[rediger | rediger kilde]

Den rutensk-katolske kirke er organisert i fem eparkier (bispedømmer), hvorav ett er et erkeeparki (kursivert i listen). I tillegg kommer et eksarkat (mindre skrifttype i listen).

Historie[rediger | rediger kilde]

Den rutenske gresk-katolske kirke ble grunnlagt i Uzjhorod i 1646, da 65 ortodokse prester inngikk en union med den katolske kirke. I løpet av hundre år var Øst-Karpatene (dvs. Karpato-Ukraina og dagens østlige Slovakia og nordøstlige Ungarn) fullstendig omvendt til katolisismen. I begynnelsen sognet de rutensk-katolske menighetene til Eger bispedømme, men paven opprettet i 1771 Mukatsjeve eparki som et eget rutensk-katolsk bispedømme.

Etter andre verdenskrig ble den rutensk-katolske kirken forbudt av de sovjetiske myndighetene og tvangsforent med den russisk-ortodokse kirke. Den rutensk-katolske kirken Kirken ble av eksilrumenere bragt til USA, der Pittsburgh eparki hadde blitt opprettet i 1924. Dette ble opphøyet til erkeeparki i 1963 samtidig med opprettelsen av Passaic eparki. Flere amerikanske eparkier fulgte i 1969 og 1981. I Ukraina fortsatte kirken sin aktivitet i undergrunnen frem til kommunismens fall, slik at pave Johannes Paul II kunne gjenopprette Mukatsjeve eparki i 1991.

Prešov eparki, som hadde omfattet rutensk-katolikkene i Tsjekkoslovakia, løste seg fra den rutensk-katolske moderkirken i 1996 for å danne den slovakiske gresk-katolske kirke. Den tsjekkiske delen av eparkiet ønsket imidlertid å forbli ved den rutensk-katolske kirke, og ble derfor samtidig utskilt som et eget eksarkat. Også eksarkatet Miskolc i Ungarn var opprinnelig rutensk-katolsk, men regnes nå til den ungarske gresk-katolske kirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]