Prešov erkeeparki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Prešov eparki»)
Prešov erkeeparki
Prešovská archieparchia (slovakisk)
Archieparchia Presoviensis (latin)
Erkeeparkiets våpen
Kirkeslovakisk-katolsk
Land:Slovakias flagg Slovakia
KirkeprovinsPrešov
Suffragan-
bispedømmer
:
Bratislava
Košice
BispesetePrešov
Sogn201
Opprettet1818
Offisielt nettsted
Statistikk
Beliggenhet på kart
Erkeeparkiets beliggenhet i Slovakia
Erkeeparkiets beliggenhet i Slovakia
Erkeeparkiets beliggenhet i Slovakia

Prešov erkeeparki er ett av den slovakisk-katolske kirkens fire eparkier, og kirkens eneste erkeeparki. Erkeeparken av Prešov betraktes derfor som overhode for den slovakisk-katolske kirke. Det lever om lag 137 000 slovakisk-katolikker i erkeeparkiet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Prešov eparki ble opprettet ved at de vestlige sognene av det rutensk-katolske eparkiet Mukatsjeve ble skilt ut som eget eparki i 1818. Eparkiet lå den gang i (Østerrike-)Ungarn. Etter første verdenskrig ble bispegrensene etter hvert tilpasset til de nye nasjonalstatene. Prešov eparki ble ansvarlig for hele Tsjekkoslovakia, mens de 21 tidligere sognene som fremdeles lå i Ungarn, ble skilt ut som eksarkatet Miskolc. Sistnevnte regnes nå som ungarsk-katolsk, hører altså til en annen katolsk særkirke. Prešov ble samtidig eksemptert (direkte underlagt paven) og dermed løst fra sin tidligere metropolitt, erkebiskopen av Eger.

1996 forlot Prešov eparki den rutensk-katolske kirke og grunnla den slovakisk-katolske. De 23 menighetene i Tsjekkia valgte imidlertid å forbli rutensk-katolske, slik at Tsjekkia ble skilt ut som et eget apostolisk eksarkat. 2008 ble Prešov eparki opphøyet til erkeeparki og metropolitanbispedømme over eparkiene Košice og Bratislava, som hadde blitt skilt ut som egne eparkier i hhv. 1997 og 2008.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]