Den eldste

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Den eldste (engelsk: Eldest) er andre bok i «Arven»–serien av Christopher Paolini. Den eldste kom ut på norsk i 2006. Den første boken i serien er «Eragon». Serien var egentlig en trilogi, men Paolini har bestemt seg for at det blir fire bøker. Det er Damm som står for den norske oversettelsen og utgivelsen av denne serien.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Helt i starten av boka blir Vardens leder, Ajihad, drept. Etter denne tragiske hendelsen drar Eragon sammen med alven Arya til Ellesméra, alvenes hovedstad, for å få opplæring til å bli en bedre Drageridder. Imens kommer Ra-zakene tilbake til Karvahall, og byens innbyggere, inkludert Eragons fetter, Roran, må kjempe for å holde seg i live. Det blir kjempet en grusom kamp mellom bøndene i byen og Ra-Zakene. Til slutt forsvinner Katrina, Rorans elskede, og han får nesten hele landsbyen til å forlate Karvahall for å lete etter henne. Imens går det rykter om at Galbatorix skal møte motstandsbevegelsen Varden i krig. Derfor drar Varden med sin nye leder Nasuada til Surda for å forberede seg til slaget.

Eragon får enda sterkere følelser for Arya, og under den såkalte blods-ed-festen gir dragene Eragon en gave. Han får de samme egenskapene som en alv og blir healet av såret etter skuggen, og arret hans forsvinner.

Vi får også vite at Arya er Dronning Islanzadìs datter. Eragons tidligere velsignelse over barnet som nå heter Elwa viser seg å være en forbannelse. Eragon brukte feil verb i velsignelsen, så i stedet for å bli skjermet for ondskap, ble Elwa et skjold.

Eragon går i opplæring hos den hemmelige Drageridderen Oromis (den Sørgende Vismann og Krøplingen som er Hel) og lærer å ta kraft fra omgivelsene, fektekunster, samt Det urgamle språket flytende.

Han må dessverre avbryte undervisningen for å dra til Surda og delta i krigen, hvor enda en drageridder møter opp på en rød drage, nemlig Eragons tidligere følgesvenn Murtagh.

Mens Eragon og Murtagh slåss, dreper Roran Tvillingene, som viser seg å være forrædere; de tok Murtagh med til Galbatorix, hvor Murtaghs drage Thorn klekket for ham. Galbatorix viste Murtagh og Thorn deres virkelige navn og fikk dem til å avlegge en ed på Det urgamle språket.

Før Murtagh trekker seg tilbake tar han Zar'roc og avslører at han og Eragon er brødre. Boken slutter med at Eragon kommer fram til at Morzan er hans far og Selena deres mor. Roran og Eragon blir siden enige om å dra til Helgrind for å redde Katrina.