Rollefigurer i Arven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne listen viser rollefigurer i Christopher Paolinis fantasytrilogi Arven. Arven omfatter bøkene Eragon, Den eldste og Brisingr (Arven). Eragon er også filmatisert.

Drageriddere[rediger | rediger kilde]

Eragon[rediger | rediger kilde]

Eragon er hovedpersonen og helten i historien. Han finner et drageegg en natt han er ute på jakt, og det klekkes for ham. Han kaller dragen for Safira, som han hørte av en gammel drageridder Brom. En dag kommer ra`zakene og dreper onkelen hans. Eragon ønsker hevn, og sammen med Brom tar han og Safira opp jakten på Ra'zakene. Brom (som senere viser seg å være faren hans) lærer han mye om trolldom, drager og drageriddere. Han må kjempe mot urgaler og skugger for å finne kongen Galbatorix og hans tjenere. Han slutter seg til Varden og blir en ordentlig drageridder. I Den eldste drar han til Ellesméra (alvenes hovedstad) for videre opplæring. Hans lærer i Ellesméra er Oromis, den eneste drageridderen som overlevde Galbatorix' utryddelse, og hans drage Gleidr. Eragon er vilt forelsket i alven Arya, som aviser han. Murtagh er hans halvbror.[trenger referanse]

Eragon bærer sverdet Zar'roc. Dets eier er opprinnelig den onde Morzan, men etter at dragerytteren Brom drepte ham, tok Brom sverdet selv. Etter en stund møtte han på Eragon og gav det til ham. Zar'roc har en rød klinge som skinner sterkt i lyset. I filmen har den også en innlagt blå stein.

Brom[rediger | rediger kilde]

Brom er en gammel historieforteller som Eragon møter i byen Karvahall. Som drageridder kan mye om magi og trolldom. Hans egen drage het Safira, men den ble drept av de frafalne. Brom var med å starte Varden. Sammen med vennen Joar stjal de drageegget til Safira. Det var Brom som drepte Morzan, en av de frafalne drageridderne som gikk over til Galbatorix' side. I boken Brisingr finner Eragon ut at Brom var hans far. I filmen spilles Brom av Jeremy Irons.

Oromis[rediger | rediger kilde]

Oromis er en drageridder som har gjemt seg i alvenes hovedstad Ellesméra med den gyldne dragen sin Gleidr i mange år, slik at han når det dukker opp en ny drageridder, vil han kunne lære ham opp. Han er svært gammel og klok, og er Eragons lærer, men han er svak og kan ikke lenger utøve så mye magi. Gleidr er heller ikke så sterk og har mistet et bein. Han dukker først opp i Den eldste.

Vreil[rediger | rediger kilde]

Vreil (død før handlingene i Eragon) var den siste som kunne beseire Galbatorix, men han klarte det ikke. Da Vreil døde kunne Galbatorix erklære seg konge. Vreil var riddernes leder. Da Galbatorix og Vreil braket sammen i kamp, beseiret Vreil Galbatorix, men nølte med å sette inn dødsstøtet. Dermed hogg Galbatorix Vreil i siden, og Vreil flyktet for å komme til krefter igjen. Men Galbatorix fant ham, og under kampens hete sparket Galbatorix Vreil i skrittet, og med dette ufine trikset etterfulgt av et sverdhogg, drepte Galbatorix Vreil.

Varden[rediger | rediger kilde]

Elwa[rediger | rediger kilde]

Elwa er et barn som er forbannet av Eragon. Hans mening var ikke å forbanne henne, men å beskytte henne. Nå føler hun en trang til å hjelpe alle som det skal skje noe galt med og de som det har skjedd noe galt med. I Brisingr opphever Eragon forbannelsen, men Elwa kan fortsatt kjenne andres smerte, men hun kan overse dem i stedet for å måtte hjelpe dem.

Ajihad[rediger | rediger kilde]

Ajihad er leder for organisasjonen Varden. Varden består av folk som er motstandere av kong Galbatorix, og/eller har flyktet fra han. Både mennesker, alver og dverger er med i denne organisasjonen. Han er også faren til Nasuada. Han blir drept i starten av Den eldste, under et Khul-angrep.

Jörmundur[rediger | rediger kilde]

Jörmundur er nestleder av Varden. Etter Ajihads død takket Jördmundur nei til å bli Vardens leder, og stemte i stedet på Nasauda.

Angela[rediger | rediger kilde]

Angela er en heks som blant annet kan spå fremtiden til de som ønsker det. Varkatten Solembum er følgesvennen hennes. Angela ser ung ut, men er eldre enn hun ser ut til. Hun driver også med urter og andre ting. Første gang vi møter henne er, i Eragon, i Tirm der hun sitter utenfor butikken sin med en padde i hånden. I filmen ble Angela spilt av sangeren Joss Stone, men er med i mindre enn to minutter.

Nasuada[rediger | rediger kilde]

Nasuada er datter av Ajihad av Varden og tar over farens stilling etter hans død. Hun har en liten rolle i første bok, men i andre bok har hun en stor rolle som leder av Varden. I første bok antydes det at hun liker Murtagh veldig godt. I filmen nevnes aldri navnet hennes og hun er bare med i liten grad. Hun blir spilt av Caroline Chikezie.

Innbyggere av Karvahall[rediger | rediger kilde]

Horst[rediger | rediger kilde]

Smeden i Karvahall. Han har ikke noen stor rolle i bøkene, men dukker opp av og til i Den eldste som en av Rorans følgesvenner.

Katrina[rediger | rediger kilde]

Katrina er datter av slakteren Slogum. Moren er død og hun blir etterhvert forlovet med Roran, Eragons fetter. Hun har kobberfarget hår. Slogum liker ikke forholdet mellom Roran og datteren og gjør det meste for å hindre dem i å forlove seg. Katrina er ikke med filmen, men kan ses i to slettede scener.

Roran[rediger | rediger kilde]

Roran er Eragons fetter og Garmanns sønn. Han skal gifte seg meg Katrina, som blir tatt av Ra'zakene i Den eldste. Når Karvahall, landsbyen deres, blir angrepet av ra'zakene, leder han hele landsbyen langt av gårde mot havnebyen Surda, som er i ledtog med Varden.

Slogum[rediger | rediger kilde]

Slogum er den sinte slakteren i Karvahall, byen Eragon vokste opp i. Han har en datter som heter Katrina, og som har planer om å gifte seg med Eragons fetter Roran, noe Slogum ikke liker. I Den eldste sviker han innbyggerne i Karvahall for å redde Katrina. Han blir tatt til fange av Ra'zakene, og sitter lenge i en celle i hovedkvarteret deres, fjellet Helgrind. Ra'zakene gjør ham også blind. I Brisingr oppdager Eragon Slogums ekte navn ved et slumpetreff. Som straff beordrer Eragon Slogum til å dra til alvebyen Ellesméra, for aldri å få se Katrina igjen. Han får igjen synet i Arven

Alver[rediger | rediger kilde]

Arya[rediger | rediger kilde]

Arya er en alveprinsesse av Ellesméra, datter av Dronning Islanzadi. I boken er hun beskrevet som veldig vakker med langt mørkt hår, skrå øyne og spisse ører. Hun jobber mye for Varden og klarte å redde Safiras egg fra klørne på skuggen Durza. Eragon er stupforelsket i henne, men hun avviser ham. I filmen har hun rødt hår for ikke å minne så mye om Arwen fra Ringenes Herre trilogien. I filmen blir hun spilt av Sienna Guillory.

Vanir[rediger | rediger kilde]

Vanir er Eragons fektepartner. På grunn av at han er alv, er han bedre enn Eragon. Han bedømmer raskt at Eragon ikke er en verdig drageridder. Etter Ageiti Blödhren brekker Eragon armen til Vanir i en fektekamp, og Vanir innser at han har tatt feil.

Evandar[rediger | rediger kilde]

Evandar var alvenes konge. Han ble drept sammen med de siste drageridderne, i et siste forsøk på å beseire Galbatorix.

Islanzadí[rediger | rediger kilde]

Isalanzadí er alvenes dronning og Aryas mor. Hun dukker først opp i Den eldste.

Lord Dathedr[rediger | rediger kilde]

Lord Dathedr er venn av Arya og leder av silthirm.

Rhuna[rediger | rediger kilde]

Rhuna er smed og har smidd alle sverdene til drageridderne. Hun har blant annet smidd den frafalne drageridderen Morzans sverd Zar'roc, som Brom tok, og deretter ga til Eragon. Murtagh tar det fra Eragon; han mener det er hans arv siden han er sønn av Morzan. Etter riddernes fall avla hun en ed om at hun aldri mer skulle smi et våpen. Da Eragon i tredje bok trengte et sverd og ba henne lage et til ham, var hun bundet av eden, men hun fant ut at hvis hun gikk inn i en annen person og styrte personens bevegelser kunne hun klare å unngå eden. Dermed gikk hun inn i Eragon og sammen lagde de Brisingr. Rhuna er en av de eldste alvene, og i boken påstås det at hun er eldre enn ridderne, og levde før dragene og alvene ble forent.

Galbatorix og hans medhjelpere[rediger | rediger kilde]

Galbatorix[rediger | rediger kilde]

Galbatorix er den selverklærte kongen av Alagesia. Han var en gang en av de mektige drageridderne, men dragen hans ble drept og han ønsket seg en ny. Da ønsket hans ble avvist søkte han hevn og fikk med seg tretten andre drageryttere, De frafalne, som alle døde etter hvert. Den fremste av de tretten frafalne var dragerytteren Morzan. Hundre år etter drageriddernes fall holder Galbatorix til i festningen i Uru'baen. Her har han en drage som han tok fra en annen dragerytter for lenge siden. Den er svart og heter Shruikan. Galbatorix har mange tjenere som urgaler, khul og ra'zaker, men den mektigste er skuggen Durza som blir drept av Eragon med Aryas hjelp.

Morzan[rediger | rediger kilde]

Morzan (død før handlingene i Eragon) var den første og siste av de tretten frafalne. Han drepte Broms drage, Safira. Etter at Morzan hadde drept Safira ble Brom nesten gal, han klarte å stjele Safiras egg og drepe Morzan med hans eget sverd.

Formora[rediger | rediger kilde]

Formora (død før handlingene i Eragon) var en av de tretten drageridderne som drepte de andre ridderne. Han torturerte Oromis og Gleidr og knuste mesteparten av Oromis' tanker, og gjorde ham svak for å bruke magi.

Kialandi[rediger | rediger kilde]

Kialandi (død før handlingene i Eragon) var en av de tretten drageridderne som drepte de andre ridderne. Han assisterte i tortureringen av Oromis.

Murtagh[rediger | rediger kilde]

Murtagh er en stridsdyktig fremmed som redder Eragon under et angrep fra de fryktelige Ra'zakene. Han er Eragon likeverdig med sverd, og er en kløpper med buen. Hans største skam i livet er at han er sønn av Morzan, drageridderen som ble en forræder. Murtagh har et stort arr på ryggen, som han fikk da hans far mistet besinnelsen og kastet et sverd etter han. Han viser seg sent i bok to å være Eragons eldre bror. På hans ferd for å finne Varden sammen med Eragon blir de gode venner. Murtagh ønsker egentlig ikke å besøke Varden selv, men på grunn av en hær med urgaler som jager dem, blir han nødt til å søke tilflukt der han også. Han blir umiddelbart fengslet. Under et slag hvor Varden blir angrepet får han lov til å kjempe med dem og vinner da deres tillit. Beklageligvis fanger Galbatorix ham og da dragen Thorn klekkes for ham, tar Galbatorix kontrollen over dem begge, ved hjelp av deres sanne navn. I et slag på De Brennenede Slettene er Murtagh og Thorn i kamp mot Eragon og Safira. Murtagh har fått i oppgave å prøve å fange dem, men han lar dem gå når Eragon minner han på hvor gode venner de var. Murtagh forteller da Eragon at de er brødre, noe Eragon senere finner ut at ikke er sant; de er bare halvbrødre. Selena er moren, men de har forskjellige fedre.

Ra'zakene[rediger | rediger kilde]

Ra'zakene er Galbatorix's dragejegere. De jakter på det forsvunne drageegget. Senere kidnapper de Katrina, Roran's forlovede. Deres foreldre er lethrblakaene. I boka Brisingr blir de drept av Eragon da han og Roran skulle befri Katarina som har sittet fengslet i Helgrind, Ra'zakene's tilholdssted.

Durza[rediger | rediger kilde]

Durza er en skugge som assisterte hos Galbatorix. Han hypnotiserte urgalenes krigsherrer til å jobbe for Galbatorix, og senere ble han drept av Eragon, under slaget om Farthen'dur.

Varaug[rediger | rediger kilde]

Varaug er en annen skugge som assisterer for Galbatorix. Han viser seg og være mer kraftfull enn Durza. I boka Brisingr, blir han drept av Arya med hjelp fra Eragon.

Drager[rediger | rediger kilde]

Gleidr[rediger | rediger kilde]

Gleidr er dragen til Oromis. Han dukker opp samtidig som Oromis i boka Den eldste. Han er stor og skjellene hans er gullfargede. En annen detalj er at han har mistet sitt venstre forbein. Han er Safiras og Eragons lærer. I Brisingr gir han sin eldunari til Eragon og Safira. Når Oromis dør lever han inni den og skal hjelpe Safira og Eragon videre.

Safira[rediger | rediger kilde]

Dragen til Eragon. Safiras (Saphira på engelsk) egg ble funnet av Eragon i Ryggen, som er en fjellkjede like ved Karvahall, en natt han var ute på jakt. Før egget ble funnet av Eragon, hadde det vært på Galbatorix' slott i lang tid, men Brom klarte å stjele det. Da det ble funnet av Eragon, hadde Safira vært inni det i nesten hundre år. Alven Arya, som var eggets beskytter, hadde sendt egget i retning Karvahall for å redde det fra skuggen Durza. Durza hadde angrepet henne og følget hennes i et skogholdt på jakt etter egget. Siden Aryas brukte magi mens hun hadde lite krefter og veldig dårlig tid, havnet egget noen kilometer fra Karvahall, når det egentlig skulle til Brom. Safira velger Eragon som sin ridder og klekkes for hans øyne. (En drage vil bare klekkes hvis den kan føle en ridders nærvær.) Safira har blå skjell og safirblå øyne. Etter 6-9 måneder lærer hun å sprute ild. Hun er også veldig klok, men har et kraftig temperament.

Shruikan[rediger | rediger kilde]

Shruikan er Galbatorix' hanndrage. Lite er kjent om forholdet mellom Galbatorix og Shruikan, men man vet at Galbatorix i sin galskap tok Shruikan fra en gutt som nettopp hadde fått ham klekket ut. Galbatorix brukte svart magi på Shruikan for å få ham til å "tilhøre ham".

Thorn[rediger | rediger kilde]

Etter å ha blitt klekket til Murtagh må Thorn sverge troskap til Galbatorix. Murtagh og Thorn beseirer Eragon og Safira ved De brennende slettene. Galbatorix bruker svart magi for å få Thorn til å vokse kjempefort, så selv om han er stor er han bare en nyutklekket drage.

Fírnen[rediger | rediger kilde]

I den siste boken i Arven serien, forlater Arya Eragon for en stund når hun drar til Ellesméra for å skjule et drageegg. Da de passerer grensen inn til Du Weldenwarden, klekker egget og Arya blir også en drageridder. Dragen heter Fírnen, og han og Safira kjæler med hverandre og blir gode venner. I slutten av boken forlater Eragon Alagaësia, og Safira er i dyp sorg når hun må ta farvel med sin nye venn.

Dverger[rediger | rediger kilde]

Hrothgar[rediger | rediger kilde]

Hrothgar er kongen av de 13 Dvergklanene. Han er medlem og direkte leder av Durgrimst Ingeitum. Han har kontroll over Tronsheim, byen under Farthen Dûr. Han er særs viktig i den første og andre boka, der han til slutt blir drept av Murtagh. Han bar Kjempehammeren Volund, som var laget av Durgrimst Ingitiums første medlem. Hrothgar innvier Eragon i Durgrimst Ingeitum. Det er første gang et menneske eller alv har blitt med i en Dvergeklan.

Orik[rediger | rediger kilde]

Orik følger Eragon der han går, gjennom hele den andre boken. Han er betrodd medlem av Durgrimst Ingitium, og etter at han mistet foreldrene sine, ble han tatt hånd om av Hrothgar. Han holder seg ganske anonymt i bakgrunnen av alt det som skjer der Eragon er. Han er en stor kandidat til å ta over tronen etter at Hrothgar ble drept av Murtagh i slutten av Den eldste. Han blir konge over dvergene i Brisingr.