Selena

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Selena
Født Selena Quintanilla
16. april 1971
Lake Jackson
Død 31. mars 1995 (23 år)
Corpus Christi
Gravlagt Corpus Christi
Ektefelle Chris Pérez
Far Abraham Quintanilla, Jr.
Søsken A.B. Quintanilla
Utdannet ved California Miramar University
Yrke Sanger, skuespiller, TV-skuespiller, modell, filmskuespiller
Nasjonalitet USA
Sjanger popmusikk, soulmusikk, Tex-Mex-musikk, contemporary R&B

Selena Quintanilla-Pérez (16. april 197131. mars 1995), ofte nevnt som kun Selena, var en amerikansk sanger og låtskriver av meksikansk («latinsk») opphav. Hun var nevnt på listen over de fremste latinske sangere på 1990-tallet og den mestselgende latinske artisten for tiåret av Billboard for henne fjorten singler på topp ti i de latinske sanglistene, inkludert syv singler som tok førsteplassen. Hun ble kalt for «dronningen av tejanomusikken» og den meksikanske ekvivalenten til Madonna. Tejanomusikk kalles i Norge hovedsakelig for Tex-Mex-musikk. Hun utga sitt første album, Selena y Los Dinos, da hun var tolv år gammel. Hun ble kritisert av tilhengere av tejanomusikk og plateselskap for å være en kvinnelig sanger i mannsdominert sjanger. Hun ble faktisk sparket av scenen mens det ble kastet mat på henne på en konsert. Generelt måtte hun bekjempe mannlig opposisjon og tradisjonelle barrierer i den latinske musikkverden. Hun vant tejanomusikkprisen som Årets kvinnelig vokalist i 1987 og fikk en innspillingskontrakt med plateselskapet EMI noen få år etter. Hennes berømmelse vokste i løpet av de første årene av 1990-tallet, særlig i de spansktalende landene.

I 1990 ble Selenas album Ven Conmigo det første tejanoalbum av en kvinnelig vokalist som solgte til gull. Hennes oppfølgeralbum, Entre a Mi Mundo (1992), som hadde hennes signatursang «Como La Flor» hjalp henne å bli kjent også i Mexico. I 1993 vant hun sin første Grammypris i kategorien Beste meksikanske-amerikanske album for Selena Live!. EMI Latin signert Selena for SBK Records for et forsøk på «crossover», at hun kunne tiltrekke seg tilhørere i andre publikum. Mens forberedelsene trakk ut, utga Selena albumet Amor Prohibido (1994), som ble nominert for en Grammypris. Dette albumet ble «det mestselgende latinske albumet noensinne», og tok dobbel platinium av RIAA. På rundt samme tid bidro hun til å bygge opp sin egen kleskjede og butikker kalt Selena Etc. Hun ansatte Yolanda Saldívar til å administrere kleskjeden grunnet hennes arbeide med hennes fanklubb som hun hadde opprettet.

Selena hadde en mezzosopran-stemme og ble meget rost av musikkritikerne. Hun hadde også sceneklær som økte hennes fysiske attributter. Hun var ikke redd for benytte seg av klesdrakter som hun selv like. Hennes tilhengere har blitt beskrevet av de minoriteter som var «avstengt» fra resten av verden og som hun selv ga stemme til.

Selena ble myrdet da hun var 23 år gammel av den nevnte Yolanda Saldívar. Saldívar hadde da i lengre tid underslått penger fra Selenas selskaper, noe som hadde begynt å komme fram. Reaksjonene på hennes død kan sammenlignes med de som kom da Elvis Presley og John Lennon døde. Den 12. april 1995, to uker etter hennes død, erklærte George W. Bush, den gang guvernør av Texas, hennes fødselsdag som «Selenadagen» i Texas. Warner Bros. produserte filmen Selena, en biografisk film på hennes liv med Jennifer Lopez i hovedrollen, i 1997. Selenas familie og hennes tidligere gruppe holdt en hyldningskonsert for henne på Univision kalt Selena ¡VIVE! som fikk høye tilskuertall på fjernsynet, faktisk de høyeste som et spanskspråklig fjernsynspesial har noen gang fått i USA.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Tidlige utgivelser[rediger | rediger kilde]

År Album
1984 Mis Primeras Grabaciones
1986 Alpha
1987 And the Winner Is...
1988 Preciosa
1988 Dulce Amor

EMI Music utgivelser[rediger | rediger kilde]

År Gjenutgivet Album
1989 2002 Selena
1990 2002 Ven Conmigo
1992 2002 Entre A Mi Mundo
1993 2002 Selena Live!
1994 2002 Amor Prohibido

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]