Arven (bokserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bokserien Arven (orig. Inheritance) er en fantasy-tetralogi skrevet av amerikaneren Christopher Paolini.

Handling[rediger | rediger kilde]

Bøkene handler om den 15-årige gutten Eragon og hans drage Safira.

Historien er satt til det fiktive landet Alagesia, som ligner på vikingtidens Skandinavia, men er basert på områdene Christopher Paolini vokste opp rundt. En stor del av figurene i bøkene bygger på forfatterens familie og venner. Den mystiske Angela er blant disse figurene; hun er basert op Christopher Paolinis søster. Begge de første bøkene, Eragon og Den eldste, har toppet The New York Times' bestselgerliste.

Paolini begynte på Eragon da han var 15 år. Boken var opprinnelig selvpublisert i 2002, og ble markedsført på turneer gjort av Paolini og familien hans. Etter anbefaling fra Carl Hiaasen tok Knopf over publiseringen av Eragon og de påfølgende bøkene, og en ny versjon av boken ble utgitt i 2003.

Bøker[rediger | rediger kilde]

  • 2002: Eragon (norsk tittel: Eragon) er den første boka i trilogien. Den første versjonen av boka ble selvutgitt i 2002, og i 2003 tok forlaget Knopf over publiseringen og trykkingen av boka. Boken har blitt filmatisert; filmen Eragon hadde premiere i 2006.
  • 2005: Eldest (norsk tittel: Den eldste) er bok nr. 2
  • 2008: Brisingr (norsk tittel: Brisingr) kom ut på engelsk 20. september 2008, og på norsk 14. mai 2009. «Brisingr» er ordet for ild på det urgamle språket som tales i Alagesia.
  • 2011: Inheritance (norsk tittel: Arven) – det var meningen at det bare skulle bli tre bøker, ifølge Christopher Paolini, men han valgte å skrive en fjerde bok istedenfor å skrive et svært langt tredje bind. kom ut på engelsk 8. november 2011, og på norsk den 9. april 2012.

Referanser[rediger | rediger kilde]