Eragon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eragon er en roman skrevet av Christopher Paolini, og er den første boka i serien Arven. Boka var opprinnelig selvpublisert av Paolinis familie, men trykkingen og publiseringen av boka ble senere tatt over av Knopf, som førte til at boka ble en suksess og toppet New York Times' bestselgerliste. Eragons oppfølger er Den eldste. Den tredje boken i serien, Brisinger, ble lansert i USA 20. september 2008. Den fjerde boken, [1], ble publisert 8. november 2011 og heter Arven.[2][trenger oppdatering]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Eragon begynner med en 15 år gammel gutt, Eragon, som finner en mystisk blå stein i Ryggen, en fjellkjede nært landsbyen han bor ved, Karvahall. Historien finner sted i et land kalt Alagesia, som blir styrt av den onde og gale kongen Galbatorix. Kongen var en gang en av Drageridderne før dragen hans ble drept og han ble gal etter at drageridderne nektet å gi han en ny drage. Han fikk stjålet en ung drage, Shruikan, og med den tok Galbatorix makten over Alagesia.

Etter at Eragon ikke klarer å selge steinen sin, blir han en natt vitne til at en drage klekker fra «steinen». Drager er en art som man trodde var utdødd, med unntak av Galbatorix' drage, Shruikan. Eragon oppdrar dragen i hemmelighet, helt til to vesner, Ra'zaker kommer til Karvahall og ser etter hans mystiske blå stein. Eragon og Safira, som han kaller dragen, klarer å rømme fra Ra'zakene og gjemmer seg i skogen ved Ryggen, men Eragons onkel Garmann er ikke like heldig. Ra'zakene dreper onkelen og ødelegger huset. Eragon vil hevne seg, og ved hjelp av landsbyens mystiske historieforteller Brom, som vet mye om Drageridderne, sverdkamp og magi, lærer Eragon Drageriddernes kunster, som nesten hadde gått tapt etter at Galbatorix kom til makten og drepte alle ridderne som ikke ville følge ham. Eragon og Brom følger etter Ra'zakene for å hevne Eragons onkel.

Etter mye leting i byen Tirm, kommer Brom og Eragon fram til at Ra'zakene antakeligvis holder til i byen Dras-Leona. Men når de kommer til byen, er det ikke hevn Eragon finner. I stedet blir Eragon, Safira og Brom lurt inn i Ra'zakenes felle. De blir reddet av en mystisk fremmed, Murtaugh. Dessverre har Brom blitt alvorlig såret, og han dør. Men i det han dør, forteller han fortiden sin til Eragon. Eragon får vite at Brom også var en av Drageridderne som mistet dragen sin. Det nye følget, Eragon, Safira og Murtaugh, reiser så for å finne Varden, en motstandsgruppe som Brom nevnte på reisen. Mens de er på leting, har Eragon mange drømmer om en alv i sterk smerte, fanget i et fengsel. Eragon blir selv fanget og holdt i det samme fengselet, men med hjelp fra Murtaugh, klarer de å redde alven og rømme fra fengselet. Dette skjer allikevel ikke uten komplikasjoner – de møter en skugge. Faktum at en skugge kan fritt få være i Alagesia får Eragon til å forstå at Galbatorix, som er kongen av Alagesia, har alliert seg med noen av de fæleste skapningene i Alagesia.

Den nye Drageridderen møter mange farer på hans vei til Varden, blant annet en hær av elite-urgalene Khul som er hakk i hæl på dem. De når frem til Varden og får hjelp til å gjemme seg, samt å bli kvitt forfølgerne sine. I Vardens festning, gjemt dypt i Beorfjellene, får Eragon høre om pakten mellom dvergene, alvene og Varden, og hvordan Safiras egg ble teleportert til Ryggen. Varden blir et sted hvor de får hvile en kort stund, før en hær av urgaler angrep festningen. En melding fra kongen Galbatorix bekreftet at kongen var selv involvert i angrepet. I kampene som følger, kommer en tilsynelatende uendelig hær av urgaler mot hovedstaden, Tronsheim, før Eragon dreper skuggen Durza. Urgalene ser da ut til å bli befridd fra en trolldom, og gikk til angrep på hverandre. Dette ga Varden muligheten til å drive ut urgalene. Når boken slutter, får man vite at Eragon snart vil dra til alvene for å lære alt en Drageriddern må kunne. Fortsettelsen heter Den eldste.

Rollefigurer[rediger | rediger kilde]

Rollefigurene er listet i den samme rekkefølgen som de blir nevnt i boka (etter prologen).

  • Eragon: Hovedpersonen i boka. Han har vokst opp hos onkelen Garmann og fetteren Roran utenfor den lille byen Karvahall. Hans mor er Selena, men da hun kom gravid til Karvahall, bodde hun hos broren sin Garmann. Da Eragon ble født forlot Eragon, og Eragon ble oppdratt av Garmann.
  • Slogum: Karvahalls slakter. Han har lite tilovers for Ryggen, etter at hans kone døde der.
  • Horst: Smeden i Karvahall og venn av Eragon.
  • Katrina: Slogums datter og Rorans kjæreste.
  • Roran: Eragons fetter.
  • Brom: Brom er landsbyens historieforteller. Han blir med Eragon og blir hans læremester.
  • Safira: Dragen til Eragon.
  • Arya: Alvenes ambassadør som er blitt tatt til fange av Skuggen Durza i Gil'ead.
  • Murtagh: Redder Eragon og Brom fra Ra'zakene. Eragons følgevenn på resten av reisen. Sønn av Morzan, den siste av de frafallne

Referanser[rediger | rediger kilde]