The Blacklist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Blacklist
Generell informasjon
SjangerKrim / Thriller / Drama
Prod.landUSA
Sesonger10
Episoder218
Lengde45 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)Jon Bokenkamp
ProdusentAnthony Sparks
ManusJon Bokenkamp
RegiMichael W. Watkins
Tittelmusikk
Musikk
Prod.selskap
Sending
Periode23. september 2013 (2013-09-23) 
TV-kanalNBC
Teknisk informasjon
Bildeformat576i SDTV
1080i HDTV
4K UHDTV (2016–)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

The Blacklist er en amerikansk krim- og dramaserie som har gått på NBC siden 2013.

Sentral i handlingen er den kriminelle og tidligere offiseren i United States Navy, Raymond «Red» Reddington (James Spader). Han overgir seg frivillig til FBI etter å ha vært på flukt i flere tiår. Han forklarer at han har satt sammen en liste over de farligste kriminelle i verden, og er villig til å hjelpe FBI i bytte mot amnesti. Han insisterer på å få jobbe med Elizabeth Keen (Megan Boone), en ny FBI-agent med gjerningsmannprofilering som spesialitet. Andre sentrale roller spilles av Diego Klattenhoff, Ryan Eggold og Harry Lennix. Pilotepisoden ble skrevet av Jon Bokenkamp og regissert av Joe Carnahan.[1] Blant de fremste produsentene finner man Bokenkamp, John Eisendrath og John Davis. Serien produseres av selskapene Sony Pictures Television, Universal Television og Davis Entertainment.

Serien har fått positive anmeldelser,[2][3] og særlig har James Spader fått mye ros for sin rolleprestasjon.[4]

Den 12. mai 2018 ble det inngått avtaler om en sjette sesong, som hadde premiere 3. januar 2019.[5][6] Den 11. mars 2019 bestilte NBC seriens syvende sesong.[7] Sesong 8 hadde premiere i 2020, og sesong 9 i 2021. Den tiende og siste sesongen hadde premiere på NBC i USA den 26. februar 2023.[8]

Handling[rediger | rediger kilde]

Hovedkonsept[rediger | rediger kilde]

Raymond «Red» Reddington er en tidligere offiser i Office of Naval Intelligence som forsvant for tjue år siden. Han er rangert som en de ti personene som FBI prioriterer høyest å få pågrepet. Serien starter med at Reddington møter opp i FBIs hovedkvarter J. Edgar Hoover Building i Washington, D.C., der han overgir seg til FBIs assisterende direktør Harold Cooper. Reddington blir tatt med til et av FBIs irregulære avhørssteder – en såkalt «black site» – hvor han erklærer at han ønsker å hjelpe FBI med å finne og arrestere terrorister og andre kriminelle som han har vært i kontakt med de siste 20 årene. Dette er personer som er så farlige og smarte at den amerikanske regjeringen ikke engang vet om dem.

Han tilbyr FBI opplysninger og bistand, på to vilkår: han vil ha amnesti, og han vil ikke samarbeide med andre enn Elizabeth Keen. Hun er en nyansatt agent som er spesialist på gjerningsmannsprofilering og som hører til Coopers avdeling. Reddingtons interesse for Keen utløser varsellamper hos både henne og Cooper, men Reddington nekter å forklare hvorfor han har valgt seg ut Keen. I første episode setter Cooper informasjonen fra Reddington på prøve, og FBI klarer å finne og drepe en terrorist. Deretter sier Reddington at mannen kun var den første på hans svarteliste over internasjonale kriminelle; listen har han satt sammen i løpet av sin kriminelle karriere. Han sier at han og FBI har felles interesse i å eliminere disse personene. Utover i serien blir stadig flere fakta om Reddington og Keen avdekket, og det blir også gradvis avklart hva Reddingtons interesse for Keen bunner i.

Med tre unntak innledes hver episode med at seerne får vite navnet på den forbryteren som episoden skal handle om, og hvor personen står på Reddingtons liste. De tre episodene som ikke har en slik innledning har titlene Cape May, Requiem og Ruin.

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

James Spader.

I den første sesongen introduseres en person som kaller seg Raymond Reddington (spilt av James Spader). Vi møter også Elizabeth «Liz» Keen (spilt av Megan Boone) og andre medlemmer av en arbeidsgruppe som kalles «Reddington Task Force»; gruppen er sammensatt av agenter fra en rekke hemmelige tjenester, og har ett mål: å finne Reddington. Gruppen ledes av assisterende direktør i FBI Harold Cooper (spilt av Harry Lennix). Men Reddington overgir seg frivillig til FBI, og tilbyr seg å identifisere og hjelpe til med å arrestere forskjellige farlige kriminelle – fra en liste han kaller «The Blacklist» («Svartelisten»). Betingelsen Reddington stiller er at han kun skal forholde seg til Elisabeth Keen – som er helt fersk som FBI-agent.

Reddington nekter å forklare hvorfor han har valgt seg nettopp Elisabeth. Arbeidsgruppen får et nytt mandat: den skal arrestere eller drepe medlemmene på «The Blacklist» etter oppdrag fra Reddington (vanligvis til Reddingtons fordel) noe som også forårsaker ulike konflikter, spesielt for spesialagent Donald Ressler (spilt av Diego Klattenhoff) som opprinnelig hadde i oppgave å arrestere Reddington.

Sesongen introduserer også en annen sentral rollefigur: Milos Kirchoff (spilt av Peter Stormare), en tidligere russisk KGB-offiser som nærer et dypt hat mot Raymond Reddington.

En annen viktig hendelse i den første sesongen er at Elizabeth Keen oppdager at ektemannen Tom Keen (spilt av Ryan Eggold), som jobber som lærer, egentlig er en hemmelig agent med en hittil ukjent agenda.

Parallelt gir første sesong innblikk i virksomheten til en hemmelig, internasjonal organisasjon som kalles «The Cabal», som har innflytelse både på myndighetsnivå og innen næringslivet – og sine egne grunner til å interessere seg for Reddingtons aktiviteter.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Den andre sesongen følger videre Reddingtons konflikt med «The Cabal». Seerne blir introdusert for «The Fulcrum», et digitalt arkiv med informasjon om mye av «The Cabal»s kriminelle virksomhet – denne informasjonen ønsker begge sider å få tilgang til. En ny hovedfigur i sesong 2 er Samar Navabi (spilt av Mozhan Marnò), en tidligere Mossad-agent som blir nytt medlem av arbeidsgruppen som Cooper leder, og som også har tilknytning til Reddington. I første del av sesong 2 får konflikten mellom Reddington og Milos Kirchoff en avklaring. Andre halvdel av sesongen introduserer Peter Kotsiopulos (spilt av David Strathairn), den hensynsløse direktøren for National Clandestine Service (også kalt «The Director»). Han er et sentralt medlem av «The Cabal».

Sesong 2 følger også Elizabeth Keens videre etterforskning av ektemannen Toms hemmelige dobbeltliv, som etter hvert ender med at ekteskapet deres havarerer. Elisabeth ender opp på tiltalebenken, anklaget for å ha medvirket til i et drap som ektemannen har begått, og deretter å ha forsøkt å dekke over drapet. Til sist forsones Elisabeth og Tom, men Elisabeth dreper Tom Connolly – statsadvokaten som er medlem av den lyssky organisasjonen «The Cabal» – og sesong 2 slutter med at Elizabeth er på flukt fra FBI og sine gamle kolleger i Coopers arbeidsgruppe.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Den tredje sesongen starter med at Elisabeth og Reddington er på flukt fra amerikanske myndigheter – og fra FBIs Task Force. Den første delen av sesongen viser hvordan «The Cabal» forsøker å få tak i Elisabeth og Reddington, og samtidig prøver å renvaske Elisabeth for hennes tidligere handlinger. «The Cabal» blir representert av den hensynsløse direktøren for National Clandestine Service: Peter Kotsiopulos. Sesongen introduserer også Susan «Scottie» Hargrave (spilt av Famke Janssen), moren til Tom Keen, Mattias Solomon og Nez Rowan – de er på sin side sentrale rollefigurer i spin-off-serien The Blacklist: Redemption, der Tom Keen og Scottie Hargrave er hovedfigurene.

I de siste episodene av sesongen dukker en ny hovedfigur opp: Alexander Kirk, med aliaset Konstantin Rostov. Han hevder å være den biologiske faren til Elizabeth, og forsøker å beskytte henne og samtidig vinne hennes lojalitet. I sesong 2 viser det seg også at Elizabeth er gravid, og Kate «Mr.» Kaplan (spilt av Susan Blommaert) forsøker å beskytte datteren til Elizabeth og Tom fra Reddington. Kaplan har ellers arbeidet for Reddington; hun rykker inn og fjerner sporene etter drap som han har begått.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Den fjerde sesongen oppklarer hvilket forhold Alexander Kirk (spilt av Ulrich Thomsen) egentlig har til Elizabeth Keen. Kirk oppdager at Elisabeth likevel ikke er datteren hans, og dermed slutter han å være besatt av ønsket om å vinne hennes tillit eller lojalitet. Reddington forsøker å ta livet av Kaplan, fordi hun har forsøkt å holde skjult for ham hvor Elisabeth og barnet hennes befinner seg. Men Kaplan overlever drapsforsøket, og begynner deretter å avdekke sporene etter alle drapene som Reddington har stått bak.

Resten av sesongen arbeider Kaplan for å få hele Reddingtons organisasjon til å gå i oppløsning. FBI-agent Julian Gale (spilt av Enrique Murciano), som tidligere jobbet sammen med Donald Ressler (spilt av Diego Klattenhoff) i den opprinnelige gruppen som etterforsket Reddington, blir valgt ut til å delta i den nye etterforskningen av Reddington. Gale forsøker å få has på Reddington ved å dra nytte av informasjon fra Kaplan. I de siste episodene i sesong 4 blir det snakk om en koffert som skal bli sentral i sesong 5; kofferten inneholder menneskeknokler, men det er ikke kjent hv knoklene stammer fra.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Raymond Reddington og Dembe Zuma leter desperat etter en koffert som viser seg å inneholde et menneske-skjelett. Men under denne jakten blir de møtt av en ny motstander: Ian Garvey, en korrupt agent fra U.S. Marshals Service og narkotika-selger som ønsker at kofferten skal undergrave hele Reddingtons kriminelle imperium. Men dette kan også forårsake en rekke problemer for Reddingtons allierte, deriblant for Elizabeth Keen.

Samtidig stiller Elizabeth for alvor spørsmål ved forholdet sitt til Reddington, om hvorvidt Reddington kan være hennes biologiske far eller ikke - slik det ble antydet til på slutten av Sesong 4. Elisabeth oppdager etter hvert eksistensen av en annen person (spilt av Fiona Dourif) som også viser seg å ha en uventet forbindelse til Reddington, noe som fører til foruroligende oppdagelser.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Den sjette sesongen bygger videre på historien som ble avslørt i siste episode av den femte sesongen, som viste at den virkelige Raymond Reddington døde mange år før hendelsen som innleder TV-serien. Mannen som har utgitt seg for å være Raymond Reddington (spilt av James Spader), var en dyktig bedrager. To andre rollefigurer som blir sentrale i sesong 6 er Dr. Hans Koehler (spilt av Kenneth Tigar), som er en mester i å rekonstruere ansikter, og Bastien Moreau, også kalt «Korsikaneren» (spilt av Christopher Lambert).

Elizabeth Keen begynner å grave dypere i løgnene som den falske Reddington har fortalt. Sesongen begynner med å nøste opp hvem den falske Reddington egentlig kan være, og hva som har skjedd med den ekte Raymond Reddington. Etter hvert blir Reddington, Elizabeth Keen og resten av FBI Task Force møtt med nye konspirasjoner som truer med å ødelegge dem alle for alltid. En ny antagonist dukker også opp: En amerikansk assisterende riksadvokat og rådgiver for presidenten (spilt av Jennifer Ferrin) som viser seg å være hovedarkitekten bak konspirasjon mot dem, og som samarbeider med en annen person i deres uhyggelige kriminelle plan.

Roller[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Rollefigurer i The Blacklist

Hovedroller[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rollefigur Stilling Sesonger
1 2 3
James Spader Raymond Reddington Informant, FBI Hovedrolle
Megan Boone Elizabeth Keen Spesialagent, FBI Hovedrolle
Diego Klattenhoff Donald Ressler Spesialagent FBI
Direktør for Avdeling for Antiterrorisme, FBI
Hovedrolle
Ryan Eggold Tom Keen Agent Hovedrolle
Parminder Nagra Meera Malik Feltagent, CIA Hovedrolle
Harry Lennix Harold Cooper Direktør for Avdeling for Antiterrorisme, FBI Hovedrolle
Amir Arison Aram Mojtabai Dataspesialist, FBI Mindre rolle Hovedrolle
Mozhan Marnò Samar Navabi Agent, Mossad Hovedrolle
Hisham Tawfiq Dembe Zuma Reddingtons livvakt Mindre rolle Hovedrolle


Biroller[rediger | rediger kilde]

 • Charles Baker – Grey, Reddingtons avdøde, mystiske hjelper og livvakt
 • Deborah S. Craig – Luli Zheng, en av Reddingtons livvakter, og ansvarlig for hans finanser (avdød).
 • Jane Alexander – Diane Fowler, øverste sjef for Justisdepartementets kriminalavdeling (avdød)
 • Alan Alda – Alan Fitch, assisterende direktør for National Intelligence (avdød)
 • Susan Blommaert – Kaplan, Reddingtons egen «cleaner»
 • Graeme Malcolm – «The Man with the Apple», en mann som spionerte på Keens hus (avdød)
 • Rachel Brosnahan – Jolene Parker/Lucy Brooks, en kvinne som forsøker å forføre Tom Keen
 • Lance Reddick – Cowboy, en dusørjeger ansatt av Red for å finne Jolene (avdød)
 • Peter Stormare – Milos «Berlin» Kirchoff, tidligere medlem av KGB (avdød)
 • Emily Tremaine – Audrey Bidwell, Resslers tidligere forlovede (avdød)
 • Mary-Louise Parker – Naomi Hyland/Carla Reddington, Reddingtons ekskone
 • Paul Reubens – Vargas, Reddingtons dobbelagent
 • Hal Ozsan – Ezra, en livvakt Red ansetter for å passe på Elizabeth
 • Clark Middleton – Glen Carter, en ansatt i etaten som blant annet utsteder førerkort (Department of Motor Vehicles – DMV), som Reddington bruker for å få tak i opplysninger
 • Scottie Thompson – Zoe D'Antonio, Berlins datter
 • Ron Perlman – Luther Braxton, en profilert internasjonal tyv (avdød)[9][10]
 • David Strathairn – «Direktøren», den mystiske lederen for US National Clandestine Service
 • Janel Moloney – Kat Goodson, «Direktøren»s assistent og liaison mellom NCS og FBI
 • Adriane Lenox – Deputy Attorney General Reven Wright
 • Reed Birney som Tom Connolly, en god venn av Cooper og medlem av US Attorney's Office (avdød).
 • Michael Kostroff – Martin Wilcox, etterforsker som undersøker drapet på Eugene Ames

Episoder[rediger | rediger kilde]

Sesong Episoder Første visning Nielsen ratings
Første visning Siste visning Rangering Seertall
(millioner)
1 22 23. september 2013 (2013-09-23) 12. mai 2014 (2014-05-12) 6 14.95[11]
2 22 22. september 2014 (2014-09-22) 14. mai 2015 (2015-05-14) 14 13.76[12]
3 22[13] 1. oktober 2015 (2015-10-01)[14] TBA TBA TBA

Produksjon[rediger | rediger kilde]

Unnfangelse[rediger | rediger kilde]

Etter en visning av "Pilot" under Comic-Con avslørte produsentene at inspirasjonen for serien kom fra arrestasjonen av Whitey Bulger.[15] I et intervju med Collider.com sa John Eisendrath:

So, the idea was, “Well, what would happen if a man like Whitey Bulger turned himself in and said, ‘I am here. I have some rules that I want you to follow, but if you follow them I will give you the names of people that I have worked with, during the 20 years that I have been a fugitive.’” So, there was a real world influence that affected the shaping of the show that was already being thought about. How can you put someone that you don’t trust in the center of a show about trying to find criminals? And here was an example in the real world of just such a person. It was a fortuitous turn of events, where the idea for a show was being considered, and then here comes a real life story that helped give it some shape.[16]

NBC kjøpte rettighetene for The Blacklist fra Sony Pictures Television i august 2012[17] og ga serien grønt lys i januar 2013.[18] Under en presentasjon i mai 2013 ble det annonsert at The Blacklist hadde fått de beste testresultatene for en dramaseriere på NBC de siste ti årene.[19]

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Ifølge Eisendrat var det en vanskelig prosess for rollebesetningen.[16] I februar 2013 ble Kiefer Sutherland tilbudt rollen for Raymond Reddington av NBC.[20] Etter å ha sett på andre kandidater for rollen ringte Einsendrath og Bokencamp til James Spader for å høre om han kunne være interessert.[16] Spader fikk rollen tre dager før filmingen begynte.[16]

Megan Boone brukte en uke på å forberede seg for sin audition for Elizabeth Keen.[21] Boone følte at den første auditionen var en av hennes beste, og ble kalt inn flere ganger etterpå.[21] I mars 2013 rapporterte Deadline.com at Boone hadde takket ja til den kvinnelige hovedrollen i serien.[22]

Innspillingssteder og teknikk[rediger | rediger kilde]

Selv om serien er satt til Washington, D.C., er den for det meste spilt inn i det samme studioet i Manhattan hvor Law & Order ble spilt inn over 20 år.[23] Produsent Richard Heus sa at de valgte å spille inn enkelte steder i Washington, D.C. fordi de ble sett på som "ikoniske amerikanske steder".[24] Dette inkluderer Lincolnmonumentet, Washingtonmonumentet og National Mall.[24]

Serien er spilt inn i 4k med Sony PMW-F55 som er tilpasset for å bruke linser fra Panavision.[25] Den er redigert med Avid Media Composer, som seriens filmklipper, Christopher Brookshire, sier at sørger for seriens ""very distinctive look and pace".[26] I gjennomsnitt brukes det tre kameraer på en gang, men det brukes noen ganger opp til seks kameraer samtidig.[27]

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Anmeldelser[rediger | rediger kilde]

Den første sesongen av The Blacklist fikk gode anmeldelser fra TV-anmeldere. På Rotten Tomatoes fikk sesongen 82% over 45 anmeldelser, med en gjennomsnittlig grad på 7/10, og beskrivelsen lyder, "James Spader is riveting as a criminal-turned-informant, and his presence goes a long way toward making this twisty but occasionally implausible crime procedural compelling".[28]Metacritic har serien fått 74 av 100 basert på 31 anmeldelser.[29]

David Wiegand for San Francisco Chronicle skrev om pilotepisoden, "You think you know this situation and how it will turn out, but there are surprising, yet entirely credible, twists throughout Monday's episode".[2] Robert Bianco for USA Today sa at "The Blacklist is a solid weekly crime show built around a genuine TV star. That's the kind of series the networks have to be able to pull off to survive. And with Spader in command, odds are NBC will".[30] Tim Goodmans anmeldelse The Hollywood Reporter skrøt over Spaders opptreden, samt at "there's an over-arching element to the premise as well that makes it intriguing without making it overly complicated."[31]

Seertall[rediger | rediger kilde]

Seertall i USA for The Blacklist
Sesong Sendetid (ET) Episoder Premiere Finale TV-sesong Rangering Seere
(i millioner)
Live + DVR
(i millioner)
Dato Seere
(millioner)
Dato Seere
(millioner)
1 Mandag 22:00 22 23. september 2013 (2013-09-23) 12.58[32] 12. mai 2014 (2014-05-12) 10.44[33] 2013-14 #6[11] 14.95[11] 16.90[34]
2 Mandag 22:00
Tirsdag 21:00
22 22. september 2014 12.34[35] 14. mai 2015 7.49[36] 2014-15 #14[12] 13.76[12] 15.10[37]
3 Tirsdag 21:00 22 1. oktober 2015[38] TBD TBD 2015-16 TBA TBA TBA

Priser og Nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Awards and nominations for The Blacklist
År Forening Kategori Nominert Resultat
2014 Golden Globe Awards[39] Beste mannlige hovedrolle i en dramaserie James Spader Nominert
People's Choice Awards[40] Favorite New Television Drama The Blacklist Nominert
Entertainment Weekly
Season Finale Awards[41]
Beste ikke-romantiske cliffhanger "Berlin (No. 8) Conclusion" Nominert
Morsomste øyeblikk i en dramaserie Nominert
Svakeste/mest splittende tvist Nominert
Beste sluttscene Nominert
Høyest sannsynlighet for en Emmynominasjon Nominert
Angrer mest på at jeg ikke så de, bare hørte eller leste om det Nominert
66. Primetime Creative Arts Emmy Awards Beste stuntkoordinasjon for en dramaserie, miniserie eller film The Blacklist Vant
ASCAP Film and Television Music Awards Beste TV-serie The Blacklist (Dave Porter) Vant
40. Saturn Award Beste TV-serie fra et TV-nettverk The Blacklist Nominert
Beste skuespiller i en TV-serie James Spader Nominert
2015 Golden Globe Awards[42] Beste mannlige hovedrolle i en dramaserie James Spader Nominert
67. Primetime Creative Arts Emmy Awards Beste gjesteskuespiller i en dramaserie Alan Alda Avventer

TV-sendinger[rediger | rediger kilde]

Serien blir sendt samme dag på Global i Canada.[43] I Australia hadde serien premiere på Seven Network den 30. september 2013 under tittel James Spader's The Blacklist. Episoden hadde de høyeste seertallene den kvelden.[44] I New Zealand hadde serien premiere på TV3 den 2. februar 2014.[45] Den andre sesongen hadde premiere den 23. september.[45] I Storbritannia og Irland hadde serien premiere på Sky Living den 4. oktober 2013.[46] Den andre sesongen hadde premiere den 3. oktober 2014.[47] I Norge sendes serien på TV3[48]

Tegneserie[rediger | rediger kilde]

Titan Books annonserte en offisiell tegneserie basert på TV-serien, som skulle skrives av Nicole Phillips og tegnes av Beni Lobel. Medvirkende fra TV-serien jobber også på dette prosjektet.

David Leach sa til The Hollywood Reporter at tegneserien er "a true extension of the television series” som gir “new dimensions of the characters that have captured the audiences worldwide." Serien skal åpnes med en historie som går over seks utgaver, som vil være "a journey deep into the dark world of international espionage, conspiracies and intrigue on a global scale."

Utgave #1 ble sluppet den 22. juli 2015 i papirformat samt digitalt.[49]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «NBC Reveals Its 2013–14 Primetime Schedule» (engelsk). The Futon Critic. 12. mai 2013. Besøkt 5. september 2015. 
 2. ^ a b Wiegand, David (18. september 2013). «Suspense dramas 'Blacklist,' 'Hostages' to premiere». San Francisco Chronicle (engelsk). Besøkt 22. mai 2015. 
 3. ^ Jensen, Jeff (12. oktober 2013). «The Blacklist Review» (engelsk). Entertainment Weekly. Arkivert fra originalen 1. november 2014. Besøkt 5. september 2015. 
 4. ^ Ostrow, Joanne (6. september 2013). «Review: James Spader in "The Blacklist" on NBC». The Denver Post (engelsk). Arkivert fra originalen 27. september 2015. Besøkt 5. september 2015. 
 5. ^ Andreeva, Nellie (12. mars 2018). «‘The Blacklist’ Renewed For Season 6 By NBC». Deadline Hollywood (engelsk). Besøkt 24. mars 2019. 
 6. ^ Pedersen, Erik (20. november 2018). «‘The Blacklist’ Season 6 Premiere Expands To Two Nights In January». Deadline.com (engelsk). Besøkt 24. mars 2019. 
 7. ^ Andreeva, Nellie (11. mars 2019). «'The Blacklist' Renewed For Season 7 By NBC With Original Cast Set To Return». Deadline Hollywood (engelsk). Besøkt 24. mars 2019. 
 8. ^ «Shows A-Z - blacklist, the on nbc». www.thefutoncritic.com. TheFutonCritic.com. Besøkt 22. mai 2023. 
 9. ^ Schneider, Michael (13. november 2014). «Exclusive: NBC's The Blacklist Casts the Villain For Its Super Bowl Episode». TV Guide (engelsk). Besøkt 5. september 2015. 
 10. ^ Barr, Merrill (18. november 2014). «‘The Blacklist’ Casts Ron Perlman as Villain of Super Bowl Episode». Screenrant (engelsk). Besøkt 5. september 2015. 
 11. ^ a b c «Full 2013-14 Series Rankings» (engelsk). 22. mai 2014. Besøkt 6. september 2015.  Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «entertainment2014» er definert flere steder med ulikt innhold
 12. ^ a b c «Full 2014-15 Series Rankings». Deadline Hollywood (engelsk). 22. mai 2015. Besøkt 6. september 2015.  Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; navnet «entertainment2015» er definert flere steder med ulikt innhold
 13. ^ Reiher, Andrea (14. mai 2015). «In 'The Blacklist' Season 3, 'Liz Keen is no longer working within the law'». Zap2it (engelsk). Arkivert fra originalen 8. september 2015. Besøkt 6. september 2015. 
 14. ^ «THE BLACKLIST (NBC): LISTINGS». The Futon Critic (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
 15. ^ Goldberg, Lesley (18. juli 2013). «Comic-Con: 'The Blacklist' Inspired by Whitey Bulger's Capture». The Hollywood Reporter (engelsk). Lynne Segall. Besøkt 5. september 2015. 
 16. ^ a b c d Radish, Christina (28. juli 2013). «THE BLACKLIST Showrunner John Eisendrath Talks about the Show’s Inspiration, Getting Inside the Mind of a Criminal, Casting James Spader, and More». Collider.com. Complex Media. Besøkt 5. september 2015. 
 17. ^ Andreeva, Nellie (13. august 2012). «ABC Buys Extended Family Comedy, NBC Goes For International Crime Drama». Deadline.com (engelsk). Penske Business Media, LLC. Besøkt 5. september 2015. 
 18. ^ Andreeva, Nellie (22. januar 2013). «2ND UPDATE: NBC Orders Four Drama & Three Comedy Pilots». Deadline.com (engelsk). Penske Business Media, LLC. Besøkt 5. september 2015. 
 19. ^ Guthrie, Marisa (12. mai 2013). «TV Upfronts: Five Takeaways From NBC's Presentation». The Hollywood Reporter (engelsk). Lynne Segall. Besøkt 5. september 2015. 
 20. ^ Berkshire, Geoff (27. februar 2013). «Kiefer Sutherland's pilot offer is more bad news for 'Touch'». Zap2it (engelsk). Tribune Media Services, LLC. Besøkt 5. september 2015. 
 21. ^ a b Vogt, Tiffany (23. september 2013). «THE BLACKLIST Intel: EP John Eisendrath and Megan Boone Preview their Intriguing New Spy Series» (engelsk). The TV Addict. Besøkt 5. september 2015. 
 22. ^ Andreeva, Nellie (1. mars 2013). «Megan Boone Cast As Female Lead In NBC Pilot ‘Blacklist’». Deadline (engelsk). Penske Business Media, LLC. Besøkt 5. september 2015. 
 23. ^ Moore, Frazier (26. oktober 2013). «James Spader, Megan Boone Talk 'The Blacklist'». The Huffington Post (engelsk). Huffington Post Media Group. Besøkt 5. september 2015. 
 24. ^ a b Gates, Angie (28. mars 2013). «Interview with The Blacklist Producer Richard Heus». Office of Motion Picture and Television Development (engelsk). DC.gov. Besøkt 5. september 2015. 
 25. ^ Soltz, Ned (4. mars 2014). «4K in the TV Environment: Where It Is Now». TV Technology (engelsk). NewBay Media. Arkivert fra originalen 8. desember 2015. Besøkt 5. september 2015. 
 26. ^ Romanello, Linda (1. januar 2015). «Primetime: NBC's 'The Blacklist'». Post Magazine (engelsk). Post Magazine. Besøkt 5. september 2015. 
 27. ^ «'The Blacklist' Short Lists Anton/Bauer, Litepanels and OConnor». ProductionHUB (engelsk). ProductionHUB, Inc. 29. april 2015. Besøkt 5. september 2015. 
 28. ^ «'The Blacklist', Season 1». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
 29. ^ «The Blacklist – Season 1 Reviews». Metacritic (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
 30. ^ Robert, Bianco (22. september 2013). «'Blacklist,' 'Hostages' each have suspenseful charms». USA Today (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
 31. ^ Goodman, Tim (19. september 2013). «The Blacklist: TV Review». The Hollywood Reporter (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
 32. ^ Kondolojy, Amanda (24. september 2013). «Monday Final TV Ratings: 'The Voice' & 'How I Met Your Mother' Adjusted Up; No Adjustment for 'Hostages' or 'The Blacklist'». TV by the Numbers (engelsk). Arkivert fra originalen 27. september 2013. Besøkt 6. september 2015. 
 33. ^ Bibel, Sara (13. mai 2014). «Monday Final TV Ratings: 'Bones', 'Castle', 'Dancing With The Stars' & 'Friends With Better Lives' Adjusted Up; 'Star-Crossed' Adjusted Down». TV by the Numbers (engelsk). Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 5. september 2015. 
 34. ^ Bibel, Sara (9. juni 2014). «Live+7 DVR Ratings: Complete 2013-14 Season The Big Bang Theory Leads Adults 18-49 Ratings Increase; Raising Hope Earns Biggest Percentage Increase; The Blacklist Top Viewership Gains». TV by the Numbers (engelsk). Tribune Digital Ventures. Arkivert fra originalen 13. juni 2014. Besøkt 6. september 2015. 
 35. ^ Kondolojy, Amanda (23. september 2014). «Monday Final Ratings: 'Forever', 'Dancing With the Stars' & 'The Big Bang Theory' Adjusted Up; 'Scorpion' & 'America's Next Top Model' Adjusted Down». TV by the Numbers (engelsk). Arkivert fra originalen 26. september 2014. Besøkt 6. september 2015. 
 36. ^ Bibel, Sara (15. mai 2015). «Thursday Final Ratings: 'The Blacklist' Adjusted Up; 'Reign' Adjusted Down; No Adjustment to 'Scandal'». TV by the Numbers (engelsk). Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 6. september 2015. 
 37. ^ Bibel, Sara (8. juni 2015). «Live+7 Ratings: Complete 2014-15 Season 'The Big Bang Theory' Leads Adults 18-49 Ratings Increase; 'The Messengers' Earns Biggest Percentage Increase, 'The Blacklist' Tops Viewership Gains». TVbytheNumbers (engelsk). Arkivert fra originalen 12. juli 2016. Besøkt 6. september 2015. 
 38. ^ Kissell, Rick (13. august 2015). «'Heroes Reborn' Gets Two-Hour Premiere, 'The Blacklist' Season 3 Premiere Delayed». Variety (engelsk). Besøkt 5. september 2015. 
 39. ^ «Golden Globes, USA (2014)». Internet Movie Database (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
 40. ^ «People's Choice Awards (2014)». Internet Movie Database (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
 41. ^ Bierly, Mandi (28. mai 2014). «TV Season Finale Awards: YOUR 2014 Winners». Entertainment Weekly (engelsk). Arkivert fra originalen 27. oktober 2014. Besøkt 6. september 2015. 
 42. ^ «2015 Golden Globe Nominations» (engelsk). The Hollywood Foreign Press Association. Arkivert fra originalen 12. desember 2014. Besøkt 6. september 2015. 
 43. ^ «The Blacklist». GlobalTV.com (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
 44. ^ Knox, David (1. oktober 2013). «The Blacklist Tops Monday But Homeland Sinks». TV Tonight (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 
 45. ^ a b «The Blacklist» (engelsk). Mediaworks New Zealand. Besøkt 6. september 2015. 
 46. ^ Munn, Patrick (11. september 2013). «Sky Living Sets UK Premiere Date For ‘The Blacklist’». TV Wise (engelsk). Arkivert fra originalen 31. mars 2015. Besøkt 6. september 2015. 
 47. ^ «Sky Living Sets UK Premiere Date For ‘The Blacklist’ Season 2». TV Wise (engelsk). 17. september 2014. Arkivert fra originalen 23. desember 2014. Besøkt 6. september 2015. 
 48. ^ TV3 https://web.archive.org/web/20150515030338/http://www.tv3.no/the-blacklist. Arkivert fra originalen 15. mai 2015. Besøkt 6. september 2015. 
 49. ^ McMillan, Graeme (14. april 2015). «NBC's 'The Blacklist' Coming to Comics This Summer». The Hollywood Reporter (engelsk). Besøkt 6. september 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]