Nordmannsedelgran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nordmannsedelgran
Nordmannsedelgran
Vitenskapelig(e)
navn
:
Abies nordmanniana
(Steven) Spach
Norsk(e) navn: nordmannsedelgran,
nordmannsgran
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Planteriket
Divisjon: Karplanter
Klasse: Nakenfrøede planter
Orden: Bartrær
Familie: Furufamilien
Slekt: Abies
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: fjellområder
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for nordmannsedelgran
     subsp. nordmanniana
     subsp. equi-trojani

Nordmannsedelgran eller nordmannsgran (Abies nordmanniana) er et eviggrønt tre innenfor edelgranslekten som er hjemmehørende i fjellområder i sør og øst for Svartehavet i Tyrkia, Georgia, Russland, nordlige deler av Armenia og nordvest i Aserbajdsjan.

Arten har to underarter, som tidvis regnes som distinkte arter. Nominatunderarten, subsp. nordmanniana, vokser 900–2100 moh. i vestlige Kaukasia og i De pontiske fjell nord og nordøst i Anatolia. Dette området er nedbørrikt med en årsnedbør på 1000–3000 mm. Den vokser enten i rene bestander, eller sammen med orientgran, furu, orientbøk, Acer trautvetteri, agnbøk, alm, platanlønn, kaukasuslind, barlind og Rhododendron ponticum.

Den andre underarten, subsp. equi-trojani er utbredt i isolerte, relikte populasjoner i nordvestlige Anatolia. Den danner rene bestander i nordskråninger på kalkgrunn.

Populasjonene i De pontiske fjell vest for Kızılırmak er en overgangform mellom de to underartene. De regnes nå til subsp. nordmanniana, men er av og til blitt betraktet som en selvstendig art, Abies bornmuelleriana.

Nordmannsedelgran er en av de viktigste artene som brukes som juletrær. Det skyldes at den har en pent utseende og nåler som ikke er skarpe, og nåler som ikke faller lett av selv om treet tørker ut. Treet er også populært som parktre og som prydtre i hager.

Trevirket er mykt og brukes til produksjon av papir og som bygningsmateriale.

Arten er oppkalt etter finnen Alexander von Nordmann (1803–1866), som var professor i botanikk i Odessa.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Skudd hos nordmannsedelgran
Nordmannsedelgran som juletre