DS «Fusa» (1875)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «DS «Särö» (1875)»)
DS «Fusa»
Generell info
Andre navn1875-1880: «Elfdrottningen»
1880-1889: «Särö»
1889-1897: «Kinnekulle»
1897-1906: «Hankø»
1906-1915: «Haugesund»
1915-1925: «Fuse»
SkipstypeLokalrutebåt
Bygget1875
FlaggstatSveriges flagg Norges flagg
RederiDet Midthordlandske Dampskibsselskab
StatusSenket av britiske fly i Korsfjorden 8. januar 1945.
Jomfrutur1875
Forlist8. januar 1945
Tekniske data[a]
Lengde99,8 fot
Bredde19 fot
Dypgående8,8 fot
Hovedmaskin2syl Compound (Motala)
Tonnasje127 brt

a^ Ved overlevering hvis ikke annet er angitt

DS «Fuse» senere «Fusa» var i perioden 1915-1945 en lokalrutebåt tilhørende Det Midthordlandske DampskibsselskabOs i Hordaland og ble benyttet i dette selskapets lokalruter i mellom Bergen, Os og Tysnes. Men før dette hadde den lang fartstid i Sverige, som lokalrutebåt DS «Hankø» i Østfold og DS «Haugesund» i rutefart i Rogaland og Hordaland.

Svensk fortid[rediger | rediger kilde]

Levert 1875 fra Motala Mek. Werkstad på Lindholmen i Göteborg som dampbåt «Elfdrottningen» til Chr. Arvidson, Göteborg. Kjenningsmål: 99,8' x 19’ x 8,8’ brt:127. Maskin: 2syl Compound (Motala).

I 1880 ble skipet solgt til Ångfartygs-AB Särö / v. F. B. Walquist i Göteborg. Omdøpt DS «Särö».

I 1889 ble skipet solgt nok en gang, denne gang til C. G. A. Klingspor, Räbeck ved Vänern i Sverige. Omdøpt DS «Kinnekulle».

DS «Hankø»[rediger | rediger kilde]

I 1897 ble dampskipet solgt til Hankø Nye Dampskibsselskab i Fredrikstad. Omdøpt DS «Hankø». «Hankø» gikk i lokalrutefart i Østfold.

I 1904 ble en ny maskin montert ved Glommens Mek. Verksted: 2syl Compound dampmaskin.

I 1906 gikk rederiet konkurs. «Hankø» ble overtatt av et rekonstruert selskap DS AS Hankø / v. N. Schulz i Fredrikstad. Det ble drevet ut sesongen 1906 i samme fart.

DS «Haugesund»[rediger | rediger kilde]

I oktober 1906 ble dampskipet solgt til Haugesund Dampskibsselskab i Haugesund for kr. 45 000. Omdøpt DS «Haugesund».

Det ble benyttet i rutefart Bergen-ytre led til Haugesund-Røvær-Føynå-Vedavågen-Åkrehamn-Utsira-Skudeneshavn-Stavanger. Den gikk en tur i uken, men svakt resultat utenom fiskerisesongene.

I 1909 ble dampskipet ombygd og modernisert ved Rosenberg Mek. Verksted i Stavanger til en kostnad av kr. 40 000. Lengden ble øket til 111,8’ og skipet var på 172 bruttotonn.

I 1912 ble den satt i rute Bergen-Leirvik-Haugesund-Kopervik-Stavanger (indre led) i korrespondanse med nattoget fra Oslo til Bergen. Haugesund Dampskibsselskabs to sterkere konkurrenter på strekningen, Hardanger Sunnhordlandske Dampskipsselskap og Det Stavangerske Dampskibsselskab, tok dette ille opp og ruten måtte etter kort tid avvikles.

DS «Fuse» / DS «Fusa»[rediger | rediger kilde]

I desember 1915 ble skipet solgt til Det Midthordlandske Dampskibsselskab fra Os / Bergen for kr. 56 600. Skipet ble da omdøpt til «Fuse» og var da registrert for 275 passasjerer. Det ble benyttet i lokalrutefart Bergen-Os-Samnanger, Bergen-Sævareid-Os og Bergen-Reksteren-Tysnes-Sævareid-Os.

I 1925 ble navnet oppdatert til «Fusa».

Krigsforliset[rediger | rediger kilde]

8. januar 1945 var «Fusa» på reise Bergen-Tysnes-Sævareid i sørgående rute med 31 passasjerer (samt besetning på 11), post og gods (brødkasser, tomme melkefat og kunstgjødsel i sekk). Det var fint, klart vintervær i området og flere av passasjerene sto på dekk. Ved Korsneset (ca. kl. 14.30) hørte man lyden av fly som nærmet seg fra sør. Flyene var 15 britiske fly fra Dallachy Strike Wing, Squadron 144, 404 og 455 på patrulje. Fire fly brøt ut av formasjonen og angrep Kriegsmarine-patruljebåten V-5116 «Unitas» (som åpnet ild) på Korsfjorden, og senket den lille taubåten «Trygg» som lå ved Strøneskorpo]. De øvrige flyene fortsatte mot «Fusa», som hadde tydelige nasjonalitetsmerker påmalt skuteside og hyttetak. Mannskapet trodde de skulle fly over, men plutselig angrep de med mitraljøser. Kaptein Nils Strønen slo stopp i maskinen, og en kule kappet en av fingrene hans da han tok i maskintelegrafen. Det oppsto panikk på dekk da passasjerene prøvde å komme i dekning før neste angrepsrunde. Flyene angrep i tre slike runder, alle fra styrbord.

Da flyene forsvant var flere ombord døde og sårede. Fire av besetningen var skadde (én døde senere på sykehus). Livbåtene og redningsflåtene fikk skader i angrepet. Man satte ut begge livbåtene og tok så mange som mulig om bord der. Førstestyrmann Stein Hagevik hadde ansvaret for babord livbåt, men da denne hadde store lekkasjer, gikk han og fire passasjerer om bord i «Fusa» igjen for å finne noe å tette livbåten med. Da de kom tilbake var livbåten dratt, og de bygget i stedet en provisorisk flåte av plank fra lasten.

Offiserene og noen passasjerer forsøkte å ta «Fusa» mot land, da maskinisten lykkes å få start på maskinen. Forskipet sank stadig dypere og da det støtte i bunn på fem favner 50-60m fra land, hoppet de om bord i sjøen og ble tatt opp av båter som hadde kommet til, før «Fusa» sled av grunnen, kantret mot styrbord og sank. Hagevik og passasjerene på flåten ble tatt opp av en fiskekutter etter ca. en halv time. Flere av de overlevende så trisen ombord, Hilda Marie Zahl, på dekk, men hun gikk ned til sin lugar for å hente penger/dokumenter, og rakk ikke opp igjen før «Fusa» sank. Totalt syv mennesker døde i forliset, fem passasjerer og to av besetningen da «Fusa» sank. (NB: Samtidig presse oppgir at ni omkom.)

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]