Hopp til innhold

Fjellvettreglene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ut på tur, men: «Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.»

Fjellvettreglene er råd for ferdsel i fjellet som utgis av Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening.

Fjellvettreglene[rediger | rediger kilde]

I 2016 ble Fjellvettreglene oppgradert for første gang på over 60 år. De nye reglene har fokus på den enkelte sitt ansvar for å gjøre turen trygg, og er ment å være et planleggingsverktøy som kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.[1] Ekspertutvalget som utformet de nye fjellvettreglene bestod av Bjørn Arild Fjeldsbø, Mats Hjelle og Julie Fieler fra Røde Kors Hjelpekorps, Markus Landrø fra NVE, Jørgen Moland fra DNT og ekspedisjonfarer Cecilie Skog.

 1. Planlegg turen og meld fra hvor du går.
 2. Tilpass turen etter evne og forhold.
 3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel.
 4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer.
 5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre.
 6. Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is.
 7. Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er.
 8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
 9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig.

Historie[rediger | rediger kilde]

En av forløperne til Fjellvettreglene kom ut i 1934 da DNT ga ut håndboken «Til fjells på ski», som ga råd om bruk av kart og kompass, bekledning og førstehjelp og fjellets farer[2]. Men en liste med 9 fjellvettregler kom først etter en rekke ulykker som skjedde påsken 1950. Den Norske Turistforening og Norges Røde Kors publiserte i 1952 brosjyren «Respekt for fjellet» og «De 9 fjellvettreglene» for å forebygge ulykker. Fjellvettreglene ble forfattet av hjelpekorpssjef Leif Hanoa og leder for Turistforeningen Claus Helberg. Etter ulykkespåsken i 1967, da 18 personer omkom i fjellet, satte Norges Røde Kors og Den Norske Turistforening ned et utvalg som skulle drive forebyggende arbeid. Som et resultat av dette ble kampanjen «Aksjon fjellvett» lansert under mottoet «Velkommen til fjells – men ta ansvaret selv». Fjellvettreglene ble revidert og relansert, og det ble satt i gang kampanjer for å spre kunnskap om fjellvett gjennom mediene og trykksaker. Aksjonen fikk stor oppmerksomhet, selv om enkelte kritiserte organisasjonene for å skremme folk fra fjellet.

Fjellvettreglene 1952–2016[rediger | rediger kilde]

 1. Legg ikke ut på langtur uten trening.
 2. Meld fra hvor du går.
 3. Vis respekt for været og værmeldingene.
 4. Vær rustet mot uvær og kulde selv på korte turer. Ha alltid med ryggsekk og det utstyret fjellet krever.
 5. Lytt til erfarne fjellfolk.
 6. Bruk kart og kompass.
 7. Gå ikke alene.
 8. Vend i tide – det er ingen skam å snu.
 9. Spar på kreftene og grav deg inn i snøen om nødvendig.

Fjellvettreglene i mediene[rediger | rediger kilde]

Gjennom mange år har fjellvettreglene blitt presentert på NRK. Reglene har blir sendt på radio siden 1969 og på fjernsyn siden 1972, ledsaget av et musikkstykke mange ennå assosierer med fjellvettreglene. Musikken er en instrumentalversjon av «Daydream» spilt inn av Franck Pourcel og hans Grand Orchestra.

«Daydream» er komponert i 1968 av Raymond Vincent, Sylvain Van Holmen og David Mackay. De to førstnevnte var medlemmer av den belgiske rockegruppa Wallace Collection, mens Mackay var deres australske plateprodusent bosatt i London. Enkelte strofer i melodien er hentet fra Svanesjøen av Tsjajkovskij. Originalversjonen av «Daydream» ble spilt inn av nettopp Wallace Collection og sangen var en stor hit i Europa i 1969.

Rundt 1989 ble fjellvettreglene presentert i form av den eplekjekke skiløperen Severin Suveren (spilt av Åsleik Engmark), som det gikk galt for hver gang, men som klarte seg av ren flaks.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. mars 2016. Besøkt 15. februar 2016.  - Nye fjellvettregler for det moderne friluftslivet
 2. ^ «Fjellvettregler for en ny tid - Den Norske Turistforening». www.dnt.no. Arkivert fra originalen 30. januar 2019. Besøkt 30. januar 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]