Cristina Fernández de Kirchner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cristina Elisabet Fernández Wilhelm de Kirchner
Cristina Fernández de Kirchner
Cristina Fernández.jpg
Cristina Fernández de Kirchner
Født19. februar 1953 (66 år)
La Plata[1]
Ektefelle Néstor Kirchner (1975– 2010)
Barn Máximo Kirchner, Florencia Kirchner
Utdannet ved Universidad Nacional de La Plata (1979)
Beskjeftigelse politiker
Parti Frente para la Victoria
Nasjonalitet Argentina
Utmerkelser Storkors med kjede av Isabella den katolskes orden (2009), Solordenen (2010), Sydkorsordenen, golden key Madrid (2009), honorary doctor of the University of International Business and Economics (2010)
President i Argentina
10. desember 200710. desember 2015
VisepresidentJulio Cobos
ForgjengerNéstor Kirchner (20032007)
EtterfølgerMauricio Macri
Signatur
Cristina Fernández de Kirchners signatur

Cristina Elisabet Fernández Wilhelm de Kirchner (født 19. februar 1953 i La Plata i Argentina) er en argentinsk politiker. Hun ble valgt til landets president den 28. oktober 2007 og tiltrådte dette embedet den 10. desember. Fire år senere, 23. oktober 2011, ble hun gjenvalgt.

Hennes forgjenger som Argentinas president var ektemannen Néstor Kirchner, som ikke stilte til gjenvalg i 2007, og døde i 2010. Hun er også kjent som Cristina Kirchner og uformelt som «La Pingüina» (hunnpingvinen, etter hennes manns patagonske opprinnelse; han ble kalt (hann)pingvinen).

Utdanning og yrke[rediger | rediger kilde]

Cristina Fernández er utdannet jurist fra Universidad Nacional de La Plata («Universitetet i La Plata»). Der traff hun medstudenten Néstor Kirchner som hun giftet seg med 9. mars 1975. Under det argentinske militærdiktaturet fra 1976 til 1983 utøvde paret Kirchner sine advokatkarrierer i Río Gallegos.

Politisk karriere[rediger | rediger kilde]

Fernández ble i 1970-årene medlem av Peronistpartiet. Etter at ektemannen Néstor i 1987 ble valgt til borgermester i Río Gallegos, ble også Cristina Fernández politisk aktiv. I årene 1989 og 1993 ble hun valgt og gjenvalgt til regionalparlamentet for Santa Cruz. I 1995 representerte hun Santa Cruz i Representantenes hus i den argentinske Kongressen, to år etter ble hun innvalgt i senatet. I 2001 ble hun gjenvalgt som senator.

Cristina Fernández som førstedame (til høyre) ved siden av USAs førstedame Laura Bush den 5. november 2005, under Bushs besøk i forbindelse med Mar del Plata-toppmøtet for det amerikanske kontinent
Cristina Fernández de Kirchner, ved siden av Nestor Kirchner under første valgomgang, 28. oktober 2007 som hun vant med klar margin.

Førstedame[rediger | rediger kilde]

I 2003 var Fernández ledende i kampanjen som førte til at hennes ektemann ble valgt til president, som kandidat for det nystartede partiet Frente para la Victoria. Også som argentinsk «primera dama» (førstedame) forble hun politisk aktiv, og hun ble i 2005 senator for provinsen Buenos Aires. Cristina Fernández ble også en slags reisende ambassadør for ektemannens regjering. Hun besøkte i den anledning Brasil, Chile, Ecuador, Uruguay, Venezuela og Mexico og hadde et nært forhold til Chiles daværende president Michelle Bachelet, til Hillary Clinton i USA og til Ségolène Royal i Frankrike. Hennes svært stridbare stil som politisk taler har vunnet henne både venner og motstandere; stilen sies å minne flere om Eva Perón.

President[rediger | rediger kilde]

Etter at Néstor Kirchner erklærte at han ville fratre etter bare én presidentperiode, ble Cristina i juli 2007 offisielt bekreftet som det styrende Frente para la Victoria-partiets kandidat som president av Argentina ved valget i oktober 2007. Hun vant, og ble dermed Argentinas andre kvinnelige president, men den første som er valgt til denne posten. Den første, Isabel Martínez de Perón, var også folkevalgt, men til visepresident, og rykket inn som president da hennes mann Juan Perón døde fra presidentvervet i 1974.

Fernández de Kirchner fikk mer enn 44 % av stemmene i første valgomgang, og ettersom avstanden til nestemann, Elisa Carrió (ARI) var på hele 20 %, bortfalt ifølge argentinsk valglov behovet for enda en valgrunde. Resultatet var geografisk meget forskjelligartet. Nord i landet og i Patagonia fikk hun over 70 % av stemmene (stedvis over 95 %). Men i de tre største byene, Buenos Aires, Córdoba og Rosario kom hun på andre- eller tredjeplass.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]