Margarodidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Margarodidae
Sitrusskjoldlus, Icerya purchasi
Sitrusskjoldlus, Icerya purchasi
Vitenskapelig(e)
navn
:
Margarodidae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Gruppe: Plantelus
Antall arter: over 450 i verden, 23 i Europa, ikke funnet i Norge
Habitat: på planter, enten på trær eller i jorden
Utbredelse: tropiske og tempererte områder
Delgrupper:

Margarodidae er en gruppe med plantelus som hører til gruppen skjoldlus, Coccoidea. De er insekter med sugende munndeler og hører til i den store gruppen nebbmunner.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Disse skjoldlusene omgir deg gjerne med hvit voks, slik at selve insektet er vanskelig å se. De kan se ganske spesielle ut. De marklevende artene i slekten Margarodes (ikke i Europa) er kjent som "ground pearls" ("jordperler"). Ryggen er dekket av et skjold, men ulikt mange andre skjoldlus er beina fortsatt brukbare og gjør at de kan bevege seg noe. På undersiden går det ut en vokskledt eggsekk som kan bli flere ganger så lang som dyret, denne er full av små, røde egg.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse artene er stort sett hermafroditter (noe som er ganske uvanlig mellom insekter) og befrukter seg selv. Dette er gunstig for dyr som er så lite bevegelige som skjoldlusene, og det gjør også at de kan produsere store mengder avkom. I noen bestander finnes også små, vingede hanner, som parer seg med hermafrodittene. Rene hunner er ukjent i denne gruppen. Når hermafrodittene befrukter seg selv, blir alt avkommet hermafroditter, mens om de blir befruktet av hanner, blir avkommet både hanner og hermafroditter. Skjoldlusene blir spist av ulike marihøner. En del parasitter angriper dem, særlig i snylteveps-familiene Aphelinidae og Encyrtidae.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Arten sitrusskjoldlus (Icerya purchasi), internasjonalt kjent som "cottony cushion scale", er et beryktet skadedyr på sitrus-trær som er spredt over store deler av verden i litt varmere strøk. Den har vært en trussel mot sitrusdyrking blant annet i California. Bekjempingen av denne arten er et klassisk eksempel på vellykket biologisk kontroll. I 1888-89, da sitrusskjoldlusen truet med å ødelegge appelsindyrkingen i California, ble marihønen Rodolia cardinalis innført. Denne reduserte raskt skjoldlusbestandene til et uskadelig nivå. Senere har også en parasittisk flue, Lestophonus iceryae (familien Cryptochetidae) blitt innført for å holde lusene under kontroll.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

De fleste av de europeiske artene lever i middelhavsområdet. Flere arter er funnet i Sverige, men ingen så langt i Norge.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Familien Marchalinidae er nylig skilt ut fra Margarodidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]