Skogolivenmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Colostygia olivata»)
skogolivenmåler
Nomenklatur
Colostygia olivata
(Denis & Schiffermuller, 1775)
Populærnavn
skogolivenmåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektColostygia
Økologi
Habitat: skog og åpne områder
Utbredelse: Europa

Skogolivenmåler (Colostygia olivata) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Denne måleren finnes nord til Møre og Romsdal i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 23 – 26 mm), slank, grå måler med et varierende grønnskjær, noen ganger er fargen klart grønn. Forvingen er lyst grønnlig grå med flere, mer eller mindre tydelige, tverrlinjer. Midt i vingen er det et bredt, mørkere tverrbånd (grønnskjæret er vanligvis tydelig her). Dette båndet er dobbelt så bredt ved vingens forkant som ved bakkanten og har 2-3, oftest utydelige, mørkere striper. Båndets innerkant er uregelmessig, ytterkanten bølgete med en bred, dobbelt, gråhvit kantstripe. Vingens ytterkant er mer eller mindre grønnlig med tre små, mørke flekker, den midterste av disse større enn de andre to. Bakvingen er gråhvit. Larven er (i alle fall hos unge eksemplarer) rødlilla med korte, kraftige, butte, hvite børster.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten finnes både i skog og i åpne habitater. Larvene lever på maurer (Galium spp.). De voksne målerne flyr i juli – august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten forekommer i Europa, bortsett fra de nordøstligste delene. I Norge er den funnet nord til Møre og Romsdal.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]