Hopp til innhold

Fagin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fagin i cellen før han skal henges

Fagin er en fiktiv person i Charles Dickens' roman Oliver Twist. I romanens forord kalles han «mottager av tyvers bytte», mens han i selve romanen oftere refereres til som «den glade gamle herren» eller ganske enkelt «jøden».

Fagin ble født i London, og beskrives som grotesk å se på. Han leder en tyveribande som består av barn og unge, prostituerte kvinner. Blant medlemmene er Artful Dodger og Charley Bates som han lærer opp i lommetyveri og andre kriminelle aktiviteter så de på det viset kan betale ham for et sted å bo. Et av hans typiske trekk er at han hele tiden tiltaler dem han snakker med som «min kjære» («my dear»). Ifølge romanpersonen Monks har han allerede utdannet et utall barn, som vokste opp til å leve (eller dø) mens de begikk de samme lovbruddene når de var voksne. Det hintes til at Bill Sikes, en av de store skurkene i romanen, skal være en av Fagins gamle elever, og at Nancy som jobber som prostituert for Sikes virkelig var det.

Charles Dickens brukte Ikey Solomon som modell for Fagin. Solomon var en heler som fikk mye presseomtale i sin samtid for å ha blitt arrestert, rømt, arrestert på nytt og dømt[1][2]. Enkelte omtaler av Solomon beskriver ham dessuten som en «kidsman» fra Londons underverden. En «kidsman», en voksen som lærer opp mindreårige i tyveri mens h*n beholder en stor del av utbyttet, ble takket være bokens popularitet i en del kriminelle kretser senere kalt «fagin».

Flere filmer basert på boken har blitt produsert, og blant skuespillerne som har tolket Fagin er Richard Dreyfuss, Alec Guinness, Robert Lindsay, Ben Kingsley, George C. Scott, Tim Curry, Dom DeLuise, Lon Chaney og Michael Nyqvist.

På teaterscenen har han blant annet blitt spilt av Jarl Kulle og Jonathan Pryce.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sackville O'Donnell, Judith (2002). The First Fagin: the True Story of Ikey Solomon. Acland. ISBN 0-9585576-2-4. 
  2. ^ Montagu, Euan (28. mars 1974). The Prince of Fences: Life and Crimes of Ikey Solomons. Vallentine Mitchell & Co Ltd. ISBN 0-85303-174-6. Besøkt 8. februar 2009.