Artful Dodger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

The Artful Dodger er en romanfigur i boka Oliver Twist som er skrevet av Charles Dickens (1812 – 1870). Boka handler om en foreldreløs gutt som drar til London for å komme seg vekk fra fattighuset, og i Londons travleste gater møter han The Artful Dodger. The Artful Dodgers virkelige navn er Jack Dawkins, og han er en lommetyv. The Artful Dodger er et «kallenavn» for en som er god til å unnslippe, men rimer også på ordet «lodger» som på cockneyslang betyr penger, gryn. I boken står det ingenting om hvor The Dodger ble født, men han er foreldreløs og Fagin tok seg av ham og lærte ham til å bli den beste lommetyven i gjengen som Dodger er leder for.

Hvor gammel han er er det ingen som vet, men ifølge boken skal han være noen år eldre enn Oliver, og siden Oliver ble 11 rett før han reiste til London, er Dodger nok 15-16 år gammel. I boken henger The Artful Dodger ofte sammen med sin lommetyvvenn «Charley Bates». Charley deltar i tyveriet som han og Dodger begår rett foran Oliver (Oliver blir redd og løper, og Mr. Brownlow, som guttene stjal fra, tror at det er Oliver som tok lommetørkleet).

Flere skuespillere har igjennom årene spilt rollen som Dodger. Blant annet Elijah Wood, Jack Wild (Nominert til Oscar for rollen), Harry Eden og Adam Arnold.