Grønn barkmåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Cleorodes)
Hopp til navigering Hopp til søk
Grønn barkmåler
Grønn barkmåler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cleorodes lichenaria
Hufnagel, 1767
Norsk(e) navn: grønn barkmåler
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Egentlige målere
Slekt: Cleorodes
Nasjonal rødliste (Norge): [1]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-EN-no.svg

EN — Sterkt truet

Habitat: skog
Utbredelse: Europa

Grønn barkmåler (Cleorodes lichenaria) er en sommerfugl i gruppen av de egentlige målere (Geometridae). Den er en av ganske få sommerfugler som har larver som lever på lav, og skiller seg fra de andre gråspraglete målerne på at vingene vanligvis har et tydelig grønnskjær. Den er en sjelden og truet art i Norge, bare funnet i Østfold, Vestfold og ytre Telemark.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middels stor (vingespenn 25 – 29 mm), middels kraftig, grønnlig gråspraglete måler. Hannen har fjærformede antenner, hunnen trådformede. Vingene har vanligvis et tydelig grønnskjær. Forvingen har to hakkede, mørke tverrbånd, det ytterste av disse er omtrent S-formet. Bakvingen har ett tverrbånd. Larven er grønnlig gråhvit, med brune, mer eller mindre trekantede flekker på sidene. Den er utmerket kamuflert mot lavene den lever på.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Grønn barkmåler er en skogsart med larver som spiser lav som vokser på trestammer, der de voksne målerne også hviler om dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa, men er sjelden i de fleste områder. I Norge er den funnet noen få ganger i Østfold, Vestfold og ytre Telemark. Den er listet som direkte truet (EN) i den nyeste norske rødlisten fra 2006 ([1])

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 18. november 2015. Besøkt 24. januar 2019. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]