Hopp til innhold

Citroën 2CV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Citroën 2CV
ProdusentCitroën
Produsert19481990
DesignerFlaminio Bertoni
Karosserityper4-dørs
Generasjoner-
Efterfølger(e)Citroën Acadiane
Tekniske data
Lengde3 830 millimeter
Bredde1 480 millimeter
Høyde1 600 millimeter
Motor0,375 liter til 0,602 liter
Akselavstand2 400 millimeter

Citroën 2CV (deux chevaux, fransk for to hester) var en etter datidens målestokk mellomstor bil fra Citroën som ble solgt fra 1948 til og med 1990, da produksjonen ble innstilt på grunn av nye restriktive krav til katalysatorer og avgassutslipp. Bilen gjennomgikk i løpet av produksjonstiden noen ytre og en rekke indre endringer. Bilen fikk med tiden stadig mer luksusutstyr, slik som varmeanlegg for kupéen og defroster for frontruten. Bilen er kjent for sin karakteristiske form og enkelhet. 2CV er også kjent for sin sterkt begrensede motorkraft, hvor toppmodellen hadde 32 hestekrefter. Motorvolumet varierte fra 375 cm³ til 602 cm³ (0,6 liter) som hadde en topphastighet på 115 km/t.

Selv om bilen var enkel, hadde den teknisk avanserte løsninger med tannstangstyring og uavhengig fjæring på alle fire hjul. Foran var bremsene plassert inne ved differensialen for å redusere uavfjæret vekt. Motoren, utviklet av Walter Becchia, var av lettmetall og stemplene fikk oljespraykjøling på undersiden, en teknologi senere brukt av Koenigsegg. I tillegg brukte den waste-spark tenning i stedet for fordeler. Becchia som også designet girkassen, lurte inn et fjerde gir og merket girkulen med S for surmultipliée (overgir) i stedet for et firetall.

Opprinnelsen til «to hester» refererer seg til de daværende franske regler om beskattning av biler etter motorens yteevne. 1 «skattehest» tilsvarte 4,5 Hk, De første 2CV med 375 cc. motor hadde følgelig 9 hk.

Bilen var kjent for å kunne ta seg frem i all slags terreng og ble benyttet til flere spesielle ekspedisjoner. I 1958–1959 reiste to unge franskmenn,(Jean-Claude Baudot og Jacques Séguèla) jorden rundt i en Citroën 2CV. Bilen ble tatt på båt over Middelhavet fra Port Vendres til Algerie. Over Atlanterhavet fra Cape Town til Rio de Janeiro og over Stillehavet fra San Francisco til Yokohama. De brukte 13 måneder på turen, kjørte 100 000 kilometer, brukte 5 000 liter bensin og slet ut 36 dekk.

Allerede i 1953 (1. november) hadde to andre franskmenn – Jacques Cornet og Henri Lochon – satt høyderekord med sin 2CV (som visstnok[trenger referanse] består fremdeles[når?]) på Chacaltaya i Andes med attesterte 5 420 meter over havet for egen motor (9 hk) på sin reise med båt fra Paris til Quebec, derfra via San Francisco til Tierra del Fuego på Sør-Amerikas sydspiss.(Reisen fortsatte videre til Rio de Janeiro, båt til Dakar, gjennom Sahara og så Spania tilbake til Paris.

Første generasjon Citroën 2CV fra 1948

En spesiell variant av 2CV, «Sahara», for vanskelig terrengkjøring, ble bygget fra desember 1960 frem til 1971. Denne hadde to motorer og drift på både for- og bakhjul. Det ble ikke bygget mer enn 694 eksemplarer av denne utgaven.[trenger referanse]

Kuriosa[rediger | rediger kilde]

I James Bond-filmen Kun for dine øyne flyktet Bond i en 2CV etter at hans Lotus Esprit eksploderte. Bilen som ble brukt i filminnspillingen var ganske kraftig modifisert; motoren er en boksermotor med fire sylindre kjent fra Citroën GS og Ami Super. For å få plass til denne måtte fronten forlenges.[trenger referanse] Fire biler ble bygget med denne spesifikasjonen. Tre er i privat eie, mens en av dem står i Conservatoire Citroën. Spesialmodellen 007 som ble lansert i forbindelse med filmen ble bare levert med den ordinære 602-motoren.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Det ble allerede på 1960-tallet gjort mange forsøk på å etablere en arvtager til 2CV, blant annet Dyane, Ami og LN/LNA, men ingen av disse ble like populære og 2CV overlevde dem alle.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]