Citroën LN

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Citroen LN bleu.jpg

Citroën LN (Helene) og Citroën LNA (Helena) var superminibiler produsert av den franske bilprodusenten Citroën mellom 1975 og 1985.

LN ble introdusert i 1975 som en omarbeidet versjon av Peugeots 104 Z, og ble drevet av den økonomiske 602 cm³ to-sylindrede bensinmotoren fra Citroën 2CV. Utstyrsnivået var lavt, men LN's viktigste salgsargumenter var den billige prisen og driftsøkonomien.

Citroën LN ble opprinnelige bare solgt i Frankrike, men da den kraftigere erstatningen LNA ble introdusert i 1983, ble de eksportert til det meste av Europa (inkludert høyrestyrte versjoner for Storbritannia). Den hadde den kraftigere og mer moderne 652 cm³ to-sylindrede motoren fra Citroën Visa. Denne ble senere erstattet av en 1100 cm³ firesylindret motor som hadde en toppfart på nesten 145 km/t.

Samtidig som LNA ble lansert med sitt Peugeot karosseri, skapte Talbot Samba også en bil på samme karoseri som hadde firkantede frontlykter og et annet og litt lenger karosseri. LNA-produksjonen opphørte sommeren 1985, mens Talbot Samba overlevde et år lengre. Peugeot 104 forble i produksjon frem til 1988 selv om dens etterfølger, 205, hadde blitt lansert fem år tidligere.