Chromis chromis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chromis chromis
Nomenklatur
Chromis chromis
(Linnaeus, 1758)
Klassifikasjon
Rikedyreriket
Rekkeryggstrengdyr
Klassebeinfisker
Ordenpiggfinnefisker
Familiejomfrufisker
SlektChromis
Økologi
Habitat: på grunt vann i havet
Utbredelse: østlige Atlanterhavet, Middelhavet

Chromis chromis er en fiskeart. Den er den eneste representanten for jomfrufiskene i europeiske farvann.

Den er flattrykt fra sidene med store øyne og en munn som kan skytes fram. Små tenner sitter i tre rekker på kjevene. Ryggfinnen har 8–14 piggstråler og 10–11 bløtstråler. Gattfinnen har 2 piggstråler og 10–12 bløtstråler. Halefinnen er kløftet. Kroppen og hele hodet er dekket av store skjell. Vanlig lengde er 8–10 cm og maksimal lengde 15 cm.

Unge individer er sterkt blå, mens de voksne er mørkebrune. Midten av hvert skjell har en lysere farge, og midt på kanten av halefinnen er det et område uten farge. Noen steder, for eksempel ved Azorene, er det en kjønnsdimorfisme. Hunner, ungfisker og hanner uten reir er gyldenbrune med oransje finner, og kanten av halefinnen har en svart stripe med hvite kanter. Hannene har en sterk, lilla farge.

Chromis chromis svømmer i små stimer på 3–35 m dyp over steingrunn eller Posidonia-sjøgras. Føden består av små planktoniske eller bunnlevende dyr. I gytetiden forsvarer hannen territorier, og han vokter eggene etter gyting. Lydsignaler spiller en stor rolle i det sosiale samspillet hos arten.

Utbredelsen omfatter Middelhavet og kystfarvannene i det østlige Atlanterhavet fra Portugal til Guineabukta, eller kanskje Angola. Den finnes også ved Azorene, Madeira, Kanariøyene, Kapp Verde, São Tomé og Annobón.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Unge fisker i Sør-Frankrike