Christian Jürgensen Thomsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Christian Jürgensen Thomsen
Christian Jürgensen Thomsen.jpg
Maleri av J.V. Gertner
Født29. desember 1788[1]Rediger på Wikidata
København
Død21. mai 1865[1]Rediger på Wikidata (76 år)
København
Beskjeftigelse Antropolog, arkeolog, forhistorikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet DanmarkRediger på Wikidata
Medlem av Det russiske vitenskapsakademi, Kungliga Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien, Det kongelige danske Selskab for Fædrelandets HistorieRediger på Wikidata
FagområdeMuseumsvirksomhet
ArbeidsstedDet Kongelige Etnografiske Museum
Stilling(er)museumsdirektør
Kjent forTreperiodesystemet
Viktige verkLedetraad til Nordisk Oldkyndighed

Christian Jürgensen Thomsen , (født 29. desember 1788 i København, død 21. mai 1865 samme sted) var en dansk samler, antikvar, museumsmann og forhistoriker.

Thomsen formulerte oppdelingen av forhistoriens kulturer i et treperiodesystem med steinalder, bronsealder og jernalder. Denne oppdelingen ble grunnleggende for arkeologisk forsking i hele Europa.

I sin ungdom studerte Thomsen i Paris. Vel hjemme i Danmark fikk han i oppgave å ordne en lokal samling med romerske og eldre skandinaviske mynter. De stilmessige forandringene og deres betydning kan ha satt Thomsen på tanken bak den relative dateringen av artefakter, dvs. å plassere dem i ordensrekkefølge etter stilmessige kriterier. Denne innsikten kom til å få betydning da Thomsen den 11. desember 1816 avløste Rasmus Nyerup som sekretær for Oldsagskommissionen. Her arbeidet han med å organisere kommisjonens samlinger noe som resulterte at Det Kgl. Museum for Nordiske Oldsager ble åpnet for offentligheten i 1819.

Thomsens ide var at forhistorien måtte være ordnet i tre kronologiske perioder, først steinalderen, dernest bronsealderen, og så jernalderen. Dette var revolusjonerende og dannet basis for all videre arkeologisk forskning. Museets samlinger ble ordnet etter hans nye system. Det kom til å inngå i Det danske Nationalmuseet i 1892.

I bokform publiserte Thomsen sitt forskningsarbeid i 1836 i verket Ledetraad til Nordisk Oldkyndighed, som kom ut på tysk i 1837 og engelsk i 1848. Tanken bak treperiodesystemet ble spredt over Europa. I 1832 ble Thomsen inspektør på Myntkabinettet i København sammen med Ole Devegge og med P.O. Brøndsted som direktør. Etter hans død i 1842 ble Thomsen direktør for Myntkabinettet.

Thomsen skaffet seg en enorm myntsamling – ca. 27 000 eksemplarer. Myntkabinettet ble testamentert 114 danske eksemplarer ved Thomsens død. Resten ble auksjonert bort.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Christian Jurgensen Thomsen, biography/Christian-Jurgensen-Thomsen
  2. ^ a b Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Томсен Кристиан Юргенсен, 28. sep. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]