Treperiodesystemet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Treperiodesystemet er betegnelsen på en kronologisk inndeling av tidsperiodene steinalderen, bronsealderen og jernalderen. Begrepet ble innført av den danske arkeologen Christian Jürgensen Thomsen på begynnelsen av 1800-tallet. Etter en redegjørelse i boken Ledetraad til Nordisk Oldkyndighed i 1835[1], dannet begrepet grunnlaget for inndelingen av forhistorisk tid i hele Europa. Inndelingen bygde på idéen om teknologiske fremskritt, og selv om systemet er pedagogisk forståelig, er det ikke allmenngyldig eller uten svakheter.

Begrepet er laget for å beskrive Europas historie, og kan ikke uten videre overføres til alle deler av verden. For eksempel brukte man i Amerika ikke jern før etter 1492, og i Australia først på 1700-tallet. Begge steder var innføringen av dette metallet et resultat av europeisk kolonisering. Inndelingen i stein-, bronse- og jernalder er da ikke anvendelig, og man velger andre begreper for å dele inn historien.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thomsen, Christian Jürgensen (1836). Ledetraad til Nordisk Oldkyndighed. København: Det Kongelige Nordiske Oldskrift-Selskab.