Oldsagskommissionen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Oldsagskommissionen (Den kongelige Commission til Oldsagers Opbevaring) ble nedsatt i Danmark 22. mai 1807 og skulle sikre bevaringen av de viktigste oldtidsminner og ta vare på de arkeologiske funn.

Initiativet til kommisjonen kom fra Rasmus Nyerup, som i 1805 hadde konstatert at mange historiske fortidsminner i hans barndomstrakter ved NyrupFyn var forsvunnet siden han var barn. En av Oltidskommissionens første handlinger (i 1808) var å sende ut 12 spørsmål til alle landets prester for å skaffe et overblikk over hvilke fortidsminner som fantes. Metoden var hovedsakelig den samme som den Ole Worm tidligere hadde brukt. På bakgrunn av svarene ble ca. 200 fortidsminner fredet i perioden 18091811. Det dreide seg primært om dysser, ganggraver og gravhauger.

11. desember 1816 avløste Christian Jürgensen Thomsen Rasmus Nyerup som sekretær for kommisjonen. Under ham ble det ryddet opp i samlingene, og Det Kgl. Museum for Nordiske Oldsager åpnet for publikum i 1819.

Innberetningene til kommisjonen var en viktig forløper for Sognebeskrivelsen, som ble påbegynt i 1873, og Oldnordisk Museum ble en grunnstamme i Nationalmuseet fra dette ble opprettet i 1892.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Christian Adamsen og Vivi Jensen (red.): Danske præsters indberetninger til Oldsagskommissionen af 1807, fem bind, Wormianum:København 1995-2003