Changjin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Changjin
Chosŏn'gŭl: 장진군
Hanja: 長津郡
RR: Jangjin-gun
MR: Changjin kun

Kart over Changjin

LandNord-Korea Nord-Korea
ProvinsSør-Hamgyong
StatusFylke (kun)
Areal1 887,46 km²
Befolkning64 681 (2008[1])
Bef.tetthet34,27 innb./km²
Kart
Changjin
40°31′56″N 127°15′43″Ø

Changjin (Changjin kun) er et fylke i provinsen Sør-Hamgyong i Nord-Korea.

Fylket domineres av fjellkjedene Rangrimfjellene og Pujonryongfjellene. det meste av fylket ligger på Kaemaplatået. På grunn av høyden er det svært kaldt i fylket.

Changjinsjøen er et stort reservoar som historisk nok er best kjent om en bruker det japanske navnet på sjøen, Chosin-reservoaret.[2] I 1950 skjedde en av Koreakrigens store slag her, som ble et vendepunkt i krigen. FN-styrkene ble stanset da Kina kastet seg inn i krigen med People's Volunteer Army og FN-styrkene måtte trekke seg tilbake, selv om de kinesiske styrkene måtte tåle store tap.

Changjin er storprodusent av tømmer og har regionens mest omfattende gruvedrift, der det utvinnes sølv, grafitt, jade og gull. Landbruket er dominert av husdyrhold og dyrking av poteter, bygg, soyabønner, røde bønner, mais og havre.

Bygging av et vannkraftverk førte til at Changjinlinja ble forlenget til fylket som dermed er knyttet til landets jernbanenett.

Administrativ inndeling[rediger | rediger kilde]

Fylket er delt inn i en ŭp (småby), tre rodongjagu (arbeiderdistrikt) og 16 ri (landsby).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Korean Central Bureau of Statistics: 2008 Population Census Arkivert 31. mars 2010 hos Wayback Machine. (Folketelling 2008, publisert i 2009)
  2. ^ South to the Naktong, North to the Yalu Besøkt 30. oktober 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Flag-map of North Korea.svgDenne Nord-Korearelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.