Cerophytidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Cerophytidae
Cerophytum elateroides
Cerophytum elateroides
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cerophytidae
Norsk(e) navn:
Hører til: Smellere (Elateroidea), Polyphaga,
biller,
insekter
Antall arter: 21, én i Europa, ikke i Norge
Habitat: terrestrisk, larvene i råtten død ved
Utbredelse: Nord-Amerika, Sør-Amerika, Europa, Japan
Delgrupper:

Cerophytidae er en artsfattig familie av stort sett sjeldne biller. I likhet med smellere (Elateridae) kan de "smelle" ved å bende en tapp på forbrystet mot mellombrystet. Lite er kjent om biologien deres, men i alle fall noen arter har larver som lever i råtten, død ved angrepet av sopp. Én art, Cerophytum elateroides, lever i Mellom-Europa, men familien finnes ikke i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore (5 – 9 mm), avlange biller, nokså flate, rødgule til svarte, kroppen tydelig innskåret mellom brystskjoldet og dekkvingene. Hodet er mye smalere enn brystskjoldet, nedbøyd med en noe fremstående panne. Fasettøynene er store, utstående med grove fasetter. Antennene er 11-leddete, sagtakkede hos hunnene og kamformede hos hannene. Brystskjoldet (pronotum) har jevnt rundede sidekanter, og er omtrent like bredt foran og bak. Dekkvingene er en god del bredere enn brystskjoldet, med tydelige skuldre, parallellsidige. De har tydelige punktstriper av dype punktgroper. Beina er nokså korte og slanke, med fem-leddete føtter og kamformede klør.

Larvene er tynnhudete, åmelignende og tett hårete. Hodet er lite, munndelene sitter på undersiden. Kjevene (mandiblene) er noe reduserte. Beina er korte og kraftige. Kroppsleddene har vorteaktige utvekster på sidene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den europeiske arten Cerophytum elateroides er den eneste med godt kjent biologi. Hos denne har larvene blitt funnet i råtten, soppangrepet ved av alm og or. De voksne billene blir forholdsvis ofte fanget i feller som samler flyvende insekter, og er derfor trolig aktive flyvere.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]