Casper Oimoen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Casper Oimoen
Født8. mai 1906
Etnedal
Død27. juli 1995 (89 år)
Portland
Beskjeftigelse Skihopper
Nasjonalitet Norge, USA
Sportskihopping

Statuen av Casper Oimoen (til høyre) utenfor kopien av Gol stavkirke i Scandinavian Heritage Park i Minot, Nord-Dakota.
Foto: Bobak Ha'Eri

Casper Aslaksen Oimoen (født Kasper Aslaksen Øimoen; 8. mai 1906 i Øystugun i Etnedal, død 28. juli 1995 i Portland, Oregon, USA) var en norsk-amerikansk skihopper og regnes som en av USAs største skihoppere gjennom tidene. Han deltok i OL to ganger, og vant tre nasjonale og en rekke regionale mesterskap. Oimoen innførte den foroverbøyde hoppstilen i USA.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Kasper Øimoen var født i Etnedal, men familien flyttet til Raufoss da han var omtrent 14 år gammel. I 1923 emigrerte han til USA og bosatte seg i Minot i Nord-Dakota.

Under det nasjonale mesterskapet i Canton i Sør-Dakota i 1925 var han beste hopper, men kunne ikke bli mester fordi han på det tidspunktet ikke var Class A-hopper. Han hadde rennets lengste hopp med 183 fot (56 meter), 27 fot (8 meter) lengre enn det lengste hoppet til Alfred Ohrn som ble mester. I 1926 vant han sitt første regionale mesterskap, Central Championship i Glenwood i Minnesota. Året etter vant han Central Championship for andre gang, og samme år ble han nummer 5 i det nasjonale mesterskapet.

Casper Oimoen vant USAs nasjonale mesterskap i 1930, 1931 og 1934. Han vant Central Championship ti ganger, hvorav seks ganger på rad, Northwestern Championship ni ganger og Montanas delstatsmesterskap seks ganger. I 1930 vant han både det nasjonale mesterskapet, Central Championship og Eastern Championship. I løpet av en treårsperiode vant han 95 % av alle rennene han deltok i. Han vant Norge Ski Clubs renn i Cary Hill utenfor Chicago fem ganger og satte minst seks bakkerekorder i forskjellige bakker. Til sammen vant han over 400 premier.

I 1928 ble han tatt ut på det amerikanske laget til OL i St. Moritz. Mens han var med laget i Europa for å forberede seg til mesterskapet, ble det oppdaget at de amerikanske immigrasjonsmyndighetene hadde skrevet navnet hans feil da han kom til USA, og at han derfor formelt sett ikke var amerikansk statsborger. Dermed fikk han ikke delta i OL. Selv den amerikanske presidenten Calvin Coolidge involverte seg og forsøkte å ordne opp i saken, men uten hell.

Med statsborgerskapet ordnet ble han igjen tatt ut til OL i 1932. Under uttakingsrennet til OL falt han og skadet skulderen. men han kunne likevel delta i OL-rennet i Lake Placid, der han ble nummer 5. I 1935 hoppet han 255 fot (77,7 meter) og satte den siste bakkerekorden i Big Pines Ski Jump i California, en bakke som en periode var blant de største i USA. Under OL i Garmisch-Partenkirchen i 1936 var han kaptein på det amerikanske skilandslaget. I OL-rennet ble han nummer 13.

I 1935 organiserte og vant han hopprennet i det første vinterkarnevalet i Anaconda i Montana, i en bakke som var oppkalt etter ham, Oimoen Hill. Han arrangerte hopprenn i Anaconda fram til 1939. I et treningshopp dagen etter det siste rennet falt han og brakk beinet, og med det valgte han å legge opp som skihopper.

I løpet av hoppkarrieren representerte Casper Oimoen skiklubber i Minot i North Dakota, Saint Paul i Minnesota, Canton i South Dakota og Anaconda i Montana. Som de fleste skihoppere på den tiden (dog med en del unntak på 1930-tallet) var Casper Oimoen strengt amatør. Av yrke var han murer, og han bygde etter hvert opp sitt eget entreprenørfirma. Han bodde i Montana i noen år, men flyttet så tilbake til Minot. Da han pensjonerte seg i 1964, flyttet han fra Minot til Ashland i Oregon, hvor han bodde til han døde i 1995.

Casper Oimoen ble tatt opp i US Ski Hall of Fame i 1963. Han ble tildelt prisen Theodore Roosevelt Rough Rider Award av North Dakotas guvernør i 1973. I 1984 ble han tatt opp i Scandinavian-American Hall of Fame under festivalen Norsk Høstfest i Minot. En statue av ham i bronse ble avduket i 1979. Statuen er laget av Gerald Peterson og står i Scandinavian Heritage Park i Minot. Casper Oimoen er Raufoss Idrettslags eneste æresmedlem.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Sonja Oimoen Stalions: A Rough Way to Ride Between Earth and Sky – Memoir of Ski Jumper Casper Oimoen. North American Heritage Press 2003. ISBN 978-0942323368

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]