Norge Ski Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Norge Ski Club er en skiklubb i Fox River Grove, nordvest for Chicago i Illinois, USA. Klubben ble stiftet 12. november 1905 av norske immigranter, og er en av flere amerikanske skiklubber som regner seg som landets eldste kontinuerlig drevne skiklubb.

Blant stifterne av skiklubben var Karl Hovelsen, som hadde kommet fra Norge samme år. Han fant området der klubbens hoppbakke skulle bygges, og konstruerte bakken. Cary Hill ble åpnet i 1907, og er den eldste hoppbakken i USA som har vært i kontinuerlig drift (med årlige renn). Den største bakken i Cary Hill har i dag størrelse K70.

I 1937 og 1954 bygde skiklubben en midlertidig hoppbakke på stadionet Soldier Field i Chicago (i dag hjemmebanen til amerikansk fotball-laget Chicago Bears), og arrangerte oppvisningshopprenn der. Bakken var bygd av tre, og skal ha hatt K-punkt 50 meter. Til underlag i bakken ble det brukt knust is.

Norge Ski Club inviterte i 1932 Johanne Kolstad og Hilda «Nusse» Braskerud til å komme til USA og delta i oppvisningsrenn. De to norske jentene, som da var 19 og 16 år gamle, hadde imponert i mange renn i 1931 og 1932 og blitt svært populære. Nusse Braskerud fikk ikke lov av foreldrene sine til å reise, men Johanne Kolstad dro til USA i januar 1933. Hun debuterte på amerikansk jord i Cary Hill, og hoppet siden i en mengde bakker over store deler av Nord-Amerika fram til 1938.

Norge Ski Club har arrangert USAs nasjonale mesterskap i skihopping seks ganger, i 1912, 1918, 1922, 1931, 1934 og 1962. Alle rennene har blitt avholdt i Cary Hill.

Kjente medlemmer[rediger | rediger kilde]

Medlemmer av Norge Ski Club som har blitt tatt inn i U.S. National Ski and Snowboard Hall of Fame:

Kilder[rediger | rediger kilde]