Callidium coriaceum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Callidium coriaceum
Nomenklatur
Callidium coriaceum[1]
Paykull, 1800
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieTrebukker
SlektCallidium
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

NT — Nær truet
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: barskog, larver i ved av gran
Utbredelse: østlige del av Europa, nordlige Asia
på Østlandet i Norge.

Callidium coriaceum er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge har den en østlig utbredelse, og er funnet nord til Nordland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (8–14 mm), forholdsvis slank, mørkt bronseaktig brun trebukk. Den skiller seg fra de andre Callidium-artene på smalere kroppsform og mindre tydelig metallglans. Antennene er nesten så lange som kroppen hos hannen, kortere hos hunnen. Pronotum er bredere enn langt med rundede sider, grovt punktert, i midten med tre mer eller mindre tydelige lengderibber. Dekkvingene er grovt punktert, men ikke påfallende rynkete, i den fremre delen med to litt utydelige lengderibber. Lårene er forholdsvis tykke, resten av beina slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne arten hører til i gammel granskog der det finnes langsomtvoksende trær med tykk bark. Larvene utvikler seg under barken på gamle trær som har vært døde et par år. Trærne bør ha fastsittende bark og ikke være sterkt angrepet av barkbiller. Larven gnager ganger under barken som også går inn i splintveden. Larveutviklingen tar minst to år. De voksne billene er aktive i juni-juli, mest om natten. Denne arten finnes ofte sammen med trebukkene Semanotus undatus og kortvinget granbukk Molorchus minor.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, bortsett fra de vestligste delene, og videre østover til Korea. I Norge finnes den rundt Oslofjorden og på et par steder lenger nord.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 3. mars 2022. Besøkt 3. mars 2022. 
  2. ^ Ødegaard F, Hanssen O, Laugsand AE og Olberg S (24. november 2021). «Biller. Vurdering av Callidium coriaceum som NT for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 29. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]