Semanotus undatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Semanotus undatus
Semanotus undatus
Vitenskapelig(e)
navn
:
Semanotus undatus
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Trebukker
Slekt: Semanotus
Habitat: barskog, larver i ved av gran
Utbredelse: østlige del av Europa, nordlige Asia
på Østlandet i Norge.

Semanotus undatus er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). I Norge har den en østlig utbredelse, og er funnet nord til Notdland.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (7-14 mm), forholdsvis bred og flat, mørkbrun trebukk, dekkvingene med to ujevne, gulhvite tverrbånd. Antennene er rundt halvparten så lange som kroppen. Hodet er nærmest kvadratisk med ganske små fasettøyne. Pronotum er bredere enn langt, noe tilsmalnet bakover, med rundede sider og grov, oppstående, gråaktig behåring. Dekkvingene har markerte, rettvinklede skuldre, bak disse parallellsidige. De har to lyse tverrbånd med hakkete kanter, og er sparsomt kledt med ganske lange, lyse hår. Hos hunnen stikker et eggleggingsrør ut bak dekkvingene. Beina er mørke og ganske slanke.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg under barken til døde, små grantrær. Disse skal helst ha vokst langsomt. Arten finnes helst på steder med langsomtvoksende granbestander med mye lav på greinene. Larvene beveger seg når overflaten, men gangene går også inn i splintveden. Utviklingen tar to år i Skandinavia. Noen overvintrer det siste året som nyklekket voksen bille, andre som utvokst larve, på grunn av dette kan voksne biller påtreffes like fra mai til august. Man finner dem ofte løpende omkring på døde graner. Ved tørkestress kan arten også angripe levende graner og bidra til at de dør.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det østlige Europa og videre østover til Kina. I Norge er den forholdsvis vanlig på Østlandet, og finnes også i indre strøk av Trøndelag og Nordland.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]