CFP-franc

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
CFP-franc
CFP-franc
Seddel på 10 000 CFP-franc
Land:Fransk Polynesia Fransk Polynesia
Wallis og Futuna Wallis og Futuna
Ny-Caledonia Ny-Caledonia
Valutakode:XPF
Innført:1948
Kurs:?
Sentralbank:Institut d'émission d'Outre-Mer

CFP-franc (franc CFP med fransk ordstilling) er en valuta som brukes i noen franske områder i Stillehavet. Navnet sto opprinnelig for franc des Colonies françaises du Pacifique (De franske stillehavskoloniers franc), men den kalles nå franc Pacifique (stillehavsfranc). Valutaen utgis av sentralbanken Institut d'émission d'Outre-Mer.

Valutaen ble opprettet i desember 1948, samtidig som CFA-franc. Den brukes i Fransk Polynesia, Wallis- og Futunaøyene samt i Ny-Caledonia.

Den var tidligere bundet til franske franc i en fastlagt vekslingskurs; ved overgangen til euro ble den bundet til den nye valutaen. Kursen var fram til 1948 1 CFP-franc = 2,40 franske franc. Den ble da endret til 1 CFP-franc = 5,50 franske franc, i tråd med devalueringen av franske franc. Neste endring kom i 1960, da nye franske franc ble innført med en kurs på 100 gamle franc = 1 ny; dermed ble verdien 1 CFP-franc = 0,055 franske franc. Dette betyr at CFP-franc aldri har blitt devaluert; det er kun valutaen den er bundet til som ble det. Ved overgangen til euro i Frankrike ble vekslingskursen 6,55957 CFP-franc = 1 €.

ISO 4217-koden er XPF.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]