Byparken i Stavanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Byparken i Stavanger
LandNorge Norge
OmrådeRogaland
Map
Byparken i Stavanger
58°58′09″N 5°44′04″Ø
Byparken i Stavanger.
Paviljongen midt i parken
Parken på østsiden av Breiavatnet

Byparken i Stavanger er parkområdet rundt Breiavatnet. I anledning av tusenårsstedet har kommunen pusset opp parken. Kommunen har opparbeidet området rundt paviljongen og Domkirken, et arbeid som ble startet i mai 2004 og avsluttet i 2005. Parken ble gjenåpnet samtidig som Stavanger kommune mottok Miljøverndepartementets bymiljøpris i 2005 for dette og flere andre anlegg. Fra byparken kan du også oppleve Stavanger Skyline.

I nord ligger Domkirken og Kongsgård skole, langs østsiden av vannet ligger det noen restauranter, i sør ligger Jernbanestasjonen og i vest ligger Atlantic hotel. Natursteinsmurene rundt vannet er satt i stand, og utbedring av gamle og også nye sitteplasser er kommet til. Et steingjerde skjermer en del for støyen fra Kongsgata.

I opparbeidelsen av Byparken ble det lagt vekt på ivaretakelse av historiske og antikvariske verdier samtidig som det var behov for å fornye parken og gjøre den mer brukervennlig. Slik ble det unngått å gjenreise Alexander og Kitty Kiellands barndomshjem i Kiellandshagen. Det var et hovedmål å bevare de gamle trærne i parken, og der det var hull i den gamle alme-alléen ble det plantet inn nye trær. Byparken har beholdt sin rikdom av blomstrende planter, grønne flater, vakre detaljer i belysning og materialer, og ikke minst sine store, flotte trær. Den gamle almealléen er fremhevet og satt i stand, gangveisystemet er forenklet og parken er blitt mer grønn. Parken er blitt mer brukervennlig for ulike arrangement.

Parken fungerer som knutepunkt for de viktigste møtestedene og kommunikasjonspunktene i byen, Domkirkeplassen, Torget og Jernbanestasjonen.

Fram til 1866 var Byparken delt i Stavanger kirkegård og parken til Kongsgård. Området ble da lagt ut til park for allmennheten, og det ble laget gangvei langs Breiavatnet forbi Kongsgård.

Byparken ble i 2009 kåret til Årets grønne park av Norske anleggsgartnere.[1]

Statuer i Byparken[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Bærheim Anders: "Utvidelsen av Kongsgaten. Det må bli slutt på den forståelsesløse behandlingen av Domkirkens omgivelser", Stavanger Aftenblad, 18. desember 1936.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]