Kiellandshagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kiellandshagen
Alexander Kiellands hus i Stavanger.tif
Kiellandfamiliens hus ved Breiavannet i Stavanger ble revet i 1907

Kiellandshagen
58°58′09″N 5°43′53″Ø

Kiellandshagen i Stavanger er en liten park som ligger like ved Breiavatnet og Kongsgård skole, lengst vest i byparken.[1] Navnet har hagen fordi dikteren Alexander Kiellands hus i sin tid lå her.

Kiellandsparken fikk en solid oppussing som del av tusenårsstedet i Stavanger i 2007.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ved graving for Posthuset i 1907 ble det gjort funn som gikk tilbake til vikingtid eller tidlig middelalder. Det ble også funnet fundamenter og keramikk som kan ha vært fra en kirke, og det har vært gjettet på om Olavsklosteret og Olavskirken sto her.[2]

Kiellandshagen var eid av presten Hartvig Godsen (1649–1733), og da han døde, solgt på auksjon til presten Morten Morup. Datteren Ellen Morup og svigersønnen kapellan Jens Taur overtok så.

29. november 1773 ble eiendommen solgt til Stavanger amt for bruk som radesykehus. Det var så i bruk som sykehus fram til 1842, da et nytt sykehus ble bygd på Pedersgjerdet (nå Tinghuset i Bergelandsgata).

Fra 1842 til 1907 var huset i Kiellandfamiliens eie. Forfatteren Alexander Lange Kielland ble født her. «Kiellandhuset» ble revet i 1907 for å gi plass til byens hovedpostkontor. Sigval Bergesen d.e. var lokalpolitiker i Stavanger på tiden, og ønsket å bevare huset som bymuseum, men møtte motstand i formannskapet.[3]

Postkontoret ble innviet i 1909. Det er nå også revet etter at det ble bygget nytt posthus hundre meter bortenfor.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lexow Jan Hendrich: «Kongsgård», Stavanger Museums Årsbok, 1960
  2. ^ Kvitrud Arne: «Hvor lå Olavsklosteret i Stavanger?», Lokalhistorisk Årbok for Rogaland – Ætt og heim, 2006
  3. ^ Tor Obrestad: Sannhetens pris (s. 46)