Hopp til innhold

Smokey and the Bandit på farten igjen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smokey and the Bandit på farten igjen
orig. Smokey and the Bandit II
Generell informasjon
SjangerAction / Komedie
Utgivelsesår1980
Prod.landUSA
Lengde1 t. 40 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense12 (Norge)
Bak kamera
RegiHal Needham
ProdusentMort Engelberg
ManusforfatterMichael Kane
Jerry Belson
Brock Yates
MusikkSnuff Garrett
SjeffotografMichael Butler
KlippDonn Cambern
William Gordean
Foran kamera
Hovedrolle(r)Burt Reynolds
Sally Field
Jackie Gleason
Jerry Reed
Dom DeLuise
Annen informasjon
BudsjettUSD 17 millioner
Premiere15. august 1980 (USA)
7. februar 1981 (Norge)
Eksterne lenker

Smokey and the Bandit på farten igjen (originaltittel: Smokey and the Bandit II) er en amerikansk actionkomedie fra 1980 regissert av Hal Needham. Filmen handler om den bilgale livsnyteren Bandit som atter en gang tar på seg et hasardiøst oppdrag for de to utspekulerte texasmillionærene Burdette. Oppdraget går denne gangen ut på å frakte en container med ukjent innhold fra Miami til Dallas. Sammen med ekskjæreste Carrie og kameraten Snowman setter han avgårde, men når de oppdager at containeren inneholder en levende elefant er de nær ved å gi opp. Samtidig har de også denne gangen fått sheriff T. Justice i hælene. Hovedrollene spilles av Burt Reynolds, Sally Field, Jerry Reed og Jackie Gleason. Filmen er en oppfølger til Smokey and the Bandit fra 1977.

Filmen ble en publikumssuksess, men ikke i like stor grad som forgjengeren. Den ble ikke så godt mottatt av filmanmelderne.

Den ble etterfulgt av den mindre vellykkede Smokey and the Bandit Part 3 (1983).

Handling[rediger | rediger kilde]

De to utspekulerte forretningmennene Big Enos Burdette og hans sønn forsøker nok en gang å få Bandit med på et veddemål. De må imidlertid rådføre seg med hans makker siden Bandit søtt å stadig er på fylla etter at Carrie slo opp med ham. Etter en stund med overtalelse tar Bandit oppdraget. Etterhvert får de også Carrie med på laget, etter at hun nok en gang forlater sheriffens sønn ved alteret. Historien denne gangen dreier seg om en lastebiltransport av en kasse nummerert 1444 som til deres største, uforsette overraskelse viser seg å være en kjempestor conteiner, som vidre til deres sjokk inneholder den en fullvoksen elefant. Og i hælene har de den rasende sheriffen Buford T. Justice med sønn. Denne gangen får de også en forfyllet lege med seg på laget. Han finner ut at elefanten er drektig, som setter oppdraget på en krysspressene prøve med en kamp mot klokka.

Samtidig legger sheriffen en sleip å utspekulert plan utenom boka i lag med sin halvdumme sønn å sine inviterte politbrødre i ett siste forsøk på å få felt Bandit i bakken en gang for alle!

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Smokey and the Bandit på farten igjen ble en ganske stor publikumssuksess og innbrakte $66 millioner I USA alene. Den ble den åttende mest innbringende filmen i USA i 1980.[1] Den spilte derimot inn bare vel halvparten av det den første filmen gjorde.[2]

Produksjonskostnadene var på rundt $17 millioner.[3]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Kritikerne behandlet denne hardere enn den første, noe som gjenspeiles i at den kun har oppnådd 17 % på Rotten Tomatoes.[4] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert som omtalte den som en unødvendig oppfølger og gav den 1 av 4 stjerner,[5] mens Leonard Maltin kun har gitt den 1,5 av 4 stjerner.[6]

VG gav den terningkast tre, Aftenposten to og Dagsavisen en.[7]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «1980 DOMESTIC GROSSES». BOX OFFICE MOJO. Besøkt 22. mai 2008. 
  2. ^ «Smokey and the Bandit Movies at the Box Office - Box Office Mojo». www.boxofficemojo.com. Besøkt 15. mars 2019. 
  3. ^ «IMDb trivia». 
  4. ^ «Smokey and the Bandit II (1980)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 20. januar 2020. 
  5. ^ Ebert, Roger. «Smokey and the Bandit II Movie Review (1980) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 15. mars 2019. 
  6. ^ Maltin, Leonard (2. september 2014). Leonard Maltin's 2015 Movie Guide (engelsk). Penguin. ISBN 9780698183612. 
  7. ^ «Smokey and the Bandit 2». www.filmfront.no. Besøkt 15. mars 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata